ASP asuntolaina – 8 faktaa ASP lainoista

Nopea kahdeksan faktan katsaus ASP asuntolaina muotoon ja sen ottamiseen, lainamuodon etuihin ja niihin huonoihin puoliin, joita monet eivät tiedä.

Yleisellä tasolla katsoen ASP-laina on valtion tukemaa ensiasunnon hankintaa varten myönnettävä asuntolaina. ASP-lainan voi saada, jos on täyttänyt seuraavat ehdot:

 • Ikä on 15-44 vuotta.
 • Ei ole aiemmin omistanut asuntoa 50 % tai enempää.
 • On säästänyt ASP-tilille vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta.

ASP-lainan enimmäismäärä on paikkakunnasta riippuvainen. Helsingissä enimmäismäärä on 215 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 160 000 euroa, Turussa ja Tampereella 140 000 euroa ja muissa kunnissa 120 000 euroa.

ASP-lainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko. Lisäksi valtio maksaa osan lainan korosta korkotukena 10 ensimmäisen lainavuoden ajan, jos kokonaiskorko nousee yli 3,8 prosentin.

ASP asuntolaina.

ASP-laina voi jakautua ASP-korkotukilainaan ja mahdolliseen lisälainaan. ASP-korkotukilaina on valtion takaamaa lainaa, jonka marginaali on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen marginaali. ASP-lisälaina on tavallista asuntolainaa, jonka marginaali on korkeampi kuin ASP-korkotukilainan marginaali.

ASP-lainan voi nostaa aikaisintaan 18-vuotiaana. Lainaan ottaessasi sinun tulee täyttää normaalit luotonmyöntökriteerit.

ASP-lainan etuja ovat:

 • Alempi korko kuin vastaavilla uusilla asuntolainoilla
 • Valtion maksama korkotuki 10 ensimmäisen lainavuoden ajan
 • Mahdollisuus saada lainaa suuremmalle summalle kuin muilla asuntolainoilla

ASP-lainan haittapuolena on, että säästäminen ASP-tilille voi olla vaivalloista. Lisäksi ASP-lainan voi saada vain, jos täyttää kaikki ehdot.

Yleisesti ottaen ASP-laina on hyvä vaihtoehto ensiasunnon hankkimiseen. ASP-lainan ansiosta voit saada lainaa paremmilla ehdoilla kuin muilla asuntolainoilla.

ASP asuntolaina – fakta #1: ASP-laina on valtion tukema

ASP-laina on valtion tukemaa ensiasunnon hankintaa varten myönnettävä asuntolaina.

Valtio tukee ASP-lainoja seuraavilla tavoilla:

 • ASP-lainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko.
 • Valtio maksaa osan ASP-lainan korosta korkotukena 10 ensimmäisen lainavuoden ajan, jos kokonaiskorko nousee yli 3,8 prosentin.
 • ASP-laina on valtion takaamaa lainaa, joten pankkien on helpompi myöntää ASP-lainoja.

ASP-lainan korko

ASP-lainan korko on tällä hetkellä (lokakuu 2023) 0,5 %. Tämä on huomattavasti alhaisempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko, joka on noin 1,5 % ja yli.

ASP-lainan korkotuki

Jos ASP-lainan kokonaiskorko nousee yli 3,8 prosentin, valtio maksaa osan korosta korkotukena. Korkotuki on 70 % koron osuudesta, joka ylittää 3,8 %.

ASP-lainan valtiontakaus

ASP-laina on valtion takaamaa lainaa. Tämä tarkoittaa, että valtio maksaa lainan takaisin, jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Valtiontakaus tekee ASP-lainoista turvallisempia pankeille, joten ne ovat valmiimpia myöntämään ASP-lainoja.

Näiden tukien ansiosta ASP-lainat ovat houkuttelevia ensiasunnon ostajille. ASP-lainan avulla on mahdollista saada lainaa paremmilla ehdoilla kuin muilla asuntolainoilla.

Fakta #2: ASP-tilin avaamisen ikärajoina on 15-44 vuotta

ASP-lainan ikärajat ovat seuraavat:

 • ASP-tilin voi avata 15-44-vuotiaana.
 • ASP-lainan voi nostaa aikaisintaan 18-vuotiaana.

ASP-tilin ikäraja

ASP-tilille voi avata 15-44-vuotiaana. Tämä tarkoittaa, että voit alkaa säästää ASP-tilille jo nuorena. ASP-tilin avaamiseksi sinun tulee olla Suomen kansalainen tai EU-kansalainen, jolla on kotikunta Suomessa.

ASP-lainan ikäraja

ASP-lainan voi nostaa aikaisintaan 18-vuotiaana. Tämä tarkoittaa, että voit ostaa ensimmäisen asunnon jo 18-vuotiaana, jos sinulla on säästettyä vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta.

ASP-lainan ikärajat ovat tiukat, joten on tärkeää täyttää ne, jos haluat saada ASP-lainan.

ASP-lainan ikärajojen muutokset

ASP-lainan ikärajat ovat muuttuneet useaan otteeseen ASP-järjestelmän historian aikana. Aiempina vuosina ASP-lainan ikäraja oli 18-39 vuotta, mutta se nostettiin 18-44 vuoteen vuonna 2023.

Ikärajojen nostaminen oli osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta helpottaa nuorten asunnonhankintaa.

ASP asuntolaina – fakta #3: ASP-lainan tulee olla ensiasuntoa varten

ASP asuntolaina ehtoihin kuuluvat pykälät ovat seuraavat:

 • Lainanhakijan ei tule olla aiemmin omistanut asuntoa 50 % osuudella tai sitä enempää.
 • Asunnon tulee olla lainanhakijan vakituinen asunto.
 • Asunnon tulee sijaita Suomessa.

Lainanhakijan ensiasunnon ehto

Lainanhakijan ei tule olla aiemmin omistanut asuntoa 50 % tai enempää. Tämä tarkoittaa, että lainanhakijan ei tule olla omistanut asuntoa, jonka markkina-arvo on vähintään puolet hänen omistamansa asunnon markkina-arvosta.

Tämä ehto on tiukka, joten on tärkeää täyttää se, jos haluat saada ASP-lainan.

Asunnon vakituisen asunnon ehto

Asunnon tulee olla lainanhakijan vakituinen asunto. Tämä tarkoittaa, että lainanhakijan tulee asua asunnossa vähintään kahden vuoden ajan. Asunnon käyttötarkoitusta valvoo Valtiokonttori.

Tämä ehto on hieman löyhempi kuin lainanhakijan ensiasunnon ehto. Tämä johtuu siitä, että ASP-lainan tavoitteena on tukea nuorten ensiasunnon hankintaa, ja on mahdollista, että nuori on aikaisemmin asunut vanhempiensa luona.

Asunnon sijainti Suomessa

Asunnon tulee sijaita Suomessa. Tämä tarkoittaa, että ASP-lainaa ei voi saada ulkomailla sijaitsevaan asuntoon.

Tämä ehto on selvä, ja se on tarpeen, jotta valtio voi valvoa ASP-järjestelmää.

Näiden ehtojen lisäksi ASP-lainan saaminen edellyttää, että lainanottaja täyttää normaalit luotonmyöntökriteerit.

Fakta #4: ASP-lainaa varten tarvitsee säästää vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta

ASP-lainan saaminen edellyttää, että lainanhakijalla on säästettyä vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Tämä talletus tehdään ASP-tilille, joka on valtion takaama talletustili.

ASP-tilin voi avata 15-44-vuotiaana. Tilille voi tehdä kuukausittaisia talletuksia, joiden suuruus on vähintään 250 euroa. Tilille voi myös tehdä kertatalletuksia, mutta niiden yhteenlasketun määrän tulee olla vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta.

ASP-tilin säästöjä voidaan käyttää vain ASP-lainan lainanottamiseen.

ASP-lainan talletusvaatimus on tiukka, mutta se on myös realistinen. ASP-lainan tarkoituksena on tukea nuorten ensiasunnon hankintaa, ja talletusvaatimus auttaa varmistamaan, että lainanottajalla on riittävästi säästöjä asunnon ostamista varten.

Talletusvaatimuksen muutokset

ASP-lainan talletusvaatimus on muuttunut useaan otteeseen ASP-järjestelmän historian aikana. Aiempina vuosina talletusvaatimus oli 15 % asunnon hankintahinnasta, mutta se laskettiin 10 %:iin vuonna 2018.

Talletusvaatimuksen alentaminen oli osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta helpottaa nuorten asunnonhankintaa.

ASP asuntolaina fakta #5: ASP-lainan enimmäismäärä riippuu paikkakunnasta

ASP-lainan enimmäismäärä on riippuvainen asunnon sijaintipaikkakunnasta. Asunnon sijaintipaikkakunnan vaikutus ASP-lainan enimmäismäärään on seuraava:

 • Helsingissä enimmäismäärä on 215 000 euroa.
 • Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa enimmäismäärä on 160 000 euroa.
 • Turussa ja Tampereella enimmäismäärä on 140 000 euroa.
 • Muissa kunnissa enimmäismäärä on 120 000 euroa.

ASP-lainan enimmäismäärän tarkoituksena on ohjata ASP-lainoja alueille, joilla asuntojen hinnat ovat edullisempia. ASP-lainan enimmäismäärä on suurempi alueilla, joilla asuntojen hinnat ovat matalampia.

ASP-lainan enimmäismäärän muutokset

ASP-lainan enimmäismäärä on muuttunut useaan otteeseen ASP-järjestelmän historian aikana. Aiempina vuosina enimmäismäärä oli sama kaikilla paikkakunnilla, mutta se muutettiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2018.

Paikkakunnallisten enimmäismäärien käyttöönotto oli osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta helpottaa nuorten asunnonhankintaa alueilla, joilla asuntojen hinnat ovat edullisempia.

Fakta #6: ASP-lainan korko on alempi

ASP-lainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko, koska valtio tukee ASP-lainoja. ASP-lainan korko on tällä hetkellä (lokakuu 2023) 0,5 %, kun taas uusien asuntolainojen keskikorko on noin 1,5 % ja yli.

ASP-lainan korko on alempi, koska valtio maksaa osan lainan korosta korkotukena. Korkotuki on 70 % koron osuudesta, joka ylittää 3,8 %.

ASP-lainan korko on alempi myös siksi, että ASP-laina on valtion takaamaa lainaa. Tämä tarkoittaa, että valtio maksaa lainan takaisin, jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Valtiontakaus tekee ASP-lainoista turvallisempia pankeille, joten ne voivat tarjota ASP-lainoja edullisemmilla ehdoilla.

ASP-lainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko, mikä tekee ASP-lainoista houkuttelevan vaihtoehdon ensiasunnon ostajille. ASP-lainan avulla on mahdollista saada lainaa paremmilla ehdoilla kuin muilla asuntolainoilla.

ASP-lainan korkohistoria

ASP-lainan korko on muuttunut useaan otteeseen ASP-järjestelmän historian aikana. Aiempina vuosina korko oli huomattavasti korkeampi kuin nykyään. Esimerkiksi vuonna 2000 ASP-lainan korko oli 5,5 %.

Koron alentaminen oli osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta helpottaa nuorten asunnonhankintaa.

ASP asuntolaina – fakta #7: valtio maksaa korkotukea lainalle

Valtio maksaa osan ASP-lainan korosta korkotukena 10 ensimmäisen vuoden ajan, jos kokonaiskorko nousee yli 3,8 prosentin. Korkotuki on 70 % koron osuudesta, joka ylittää 3,8 %.

Esimerkiksi jos ASP-lainan kokonaiskorko on 4,5 %, valtio maksaa korkotukea 70 prosentilla 3,8 % ylimenevästä osasta. Tämä tarkoittaa, että lainanottaja maksaa lainan korkona 4,5 %:n sijaan 4,01 %.

Korkotuki maksetaan lainan nostamista seuraavan 10 vuoden ajan. Korkotuki maksetaan automaattisesti, eikä sitä tarvitse hakea erikseen.

ASP-lainan korkotuen tarkoituksena on turvata ensiasunnon ostajien taloudellinen tilanne, jos korko nousee merkittävästi. Korkotuki auttaa varmistamaan, että lainanottajat pystyvät maksamaan lainan takaisin myös korkojen nousun aikana.

Korkotuen muutokset

ASP-lainan korkotuen kriteerit ovat muuttuneet useaan otteeseen ASP-järjestelmän historian aikana. Aiempina vuosina korkotukea maksettiin, jos kokonaiskorko nousi yli 4,5 prosentin. Korkotuen kriteerit muutettiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2018.

Korkotuen alentaminen oli osa hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta helpottaa nuorten asunnonhankintaa.

Fakta #8: ASP-lainan voi nostaa aikaisintaan 18-vuotiaana

ASP asuntolaina on mahdollista nostaa aikaisintaan 18-vuotiaana, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Lainanhakijan tulee olla 18-vuotias tai täyttänyt 18 vuotta ennen lainan nostamista.
 • Lainanhakijan tulee olla säästänyt vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta ASP-tilille.
 • Lainanhakijan tulee olla asunut asunnossa vähintään kahden vuoden ajan.
 • Lainanhakijan tulee täyttää normaalit luotonmyöntökriteerit.

18-vuotiaana ASP-lainan voi nostaa vain, jos lainanhakijan tulot ovat riittävät lainan lyhentämiseen. Pankki arvioi lainanhakijan tulot ja muut taloudelliset tiedot ennen lainan myöntämistä.

18-vuotiaana ASP-lainan voi nostaa myös, jos lainanhakijalla on vanhempien tai muiden sukulaisten tuki. Jos lainanhakijalla on esimerkiksi vanhempien tuki, pankki voi myöntää lainan pienemmällä lainaosuudella.

18-vuotiaana ASP-lainan nostaminen voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista, jos lainanhakijan tulot ja muut taloudelliset tiedot ovat riittävät.

ASP-lainan nostaminen 18-vuotiaana

ASP-lainan nostaminen 18-vuotiaana onnistuu seuraavasti:

 • Avaa ASP-tili 15-vuotiaana tai myöhemmin.
 • Säästä vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta ASP-tilille.
 • Tutustu ASP-lainan ehtoihin ja hae lainaa pankista.
 • Pankki arvioi lainanhakijan tulot ja muut taloudelliset tiedot.
 • Jos pankki myöntää lainan, voit nostaa sen ja ostaa asunnon.

ASP-lainan nostamisen edut 18-vuotiaana

ASP-lainan nostamisen edut 18-vuotiaana ovat seuraavat:

 • ASP-laina on valtion takaamaa lainaa, joten sen korko on edullisempi kuin tavallisen asuntolainan korko.
 • ASP-lainan lyhennysaika on 25 vuotta, joten lainaa on helpompi maksaa takaisin.
 • ASP-lainan avulla on mahdollista ostaa oma asunto jo nuorena.

ASP-lainan nostamisen haitat 18-vuotiaana

ASP asuntolaina nostamiseen 18-vuotiaana liittyy myös potentiaalisia haittoja.

Yksi näistä haittapuolista voi olla se, että ASP-lainan nostaminen voi olla haastavaa, jos lainanhakijan tulot eivät ole riittävät.

Lisäksi ASP-lainan nostaminen voi sitoa nuoren taloudellisesti pitkäksi aikaa.


ASP-lainan nostaminen 18-vuotiaana kannattaa näiden syiden vuoksi harkita huolellisesti. On tärkeää varmistaa, että lainanhakijan tulot ja muut taloudelliset tiedot ovat riittävät lainan lyhentämiseen.