Aamukokouksen tärkeys treidaajan ammatissa

Jos harkitset uraa ammattimaisena treidaajana tai treidaat omaan lukuusi, alla on katsaus investointipankeissa toimivien treidaajien tyypilliseen aamukokoukseen, jonka perusraamin kopiointi voi hyödyttää omaa kaupankäyntiäsi markkinoilla.

Toisin kuin muiden investointipankkiiri-alan toimijoiden, treidaajien työpäivä on yleensä melko tarkkaan ajallisesti rajattu, alkaen finanssimarkkinoiden, esimerkiksi osakepörssin, aukeamisesta ja päättyen näiden markkinoiden sulkeutumiseen.

Useimmissa investointipankeissa, joista löytyy treidaajia, työpäivä alkaa viimeistään klo 7 aamulla (kello 6 – 7), normaalisti aamukokouksella.

Tässä aamukokouksessa käydään läpi lyhyt markkinakatsaus, mukaanlukien raportteja firman myyntiosastolta, tutkimuspuolelta, ja ideoita päivän tapahtumiin ja tuleviin markkinatapahtumiin muilta treidaajilta.

Jos kyseessä on isompi investointipankki, aamukokous saatetaan kuuluttaa kaiuttimista koko treidaushuoneelle sekä netin tai puhelimen kautta muille firman yksiköille, joita aamukatsauksen tiedot koskevat.

Pienemmissä firmoissa aamukokoukseen kuuluu usein treidaajien positioiden läpikäymisiä, markkinatapahtumien nopeita analysointeja, ja treidaajien tekemiä kysymyksiä tutkimuspuolen analyytikoille.

Aamukokous on ohi hyvissä ajoin ennenkuin treidattavat markkinat avautuvat, jolloin kukin treidaaja on omalla työpöydällään markkinadataa tarjoavien monitoriensa ääressä.

Vaikka työpäivän alku on periaatteessa ajallisesti rajattu, käytännössä, etenkin jos kyseessä ovat valuuttamarkkinat (jotka ovat auki 24 tuntia päivässä välillä maanantai-perjantai), muiden maailman finanssimarkkinoiden tapahtumat saattavat olla niin tärkeitä, että ne pidentävät tai aikaistavat työpäivän pituutta.

Jos treidaat omaan lukuusi, voit korvata investointipankkien käyttämän aamukokouksen esimerkiksi käymällä läpi erilaisista finanssi-instituutioista aamulla tulevia katsauksia.

Näissä katsauksissa, joita alkaa tulla esimerkiksi sähköpostin kautta jo Aasian markkinoiden avauduttua, on usein hyödyllistä informaatiota esimerkiksi päivän makrotaloudellisista tapahtumista, muista poikkeuksellisista tapahtumista (kuten keskuspankkiirien puheista), ja mm. merkittävistä tulosjulkistuksista ja listausanneista osakemarkkinoiden suhteen.


Nämä tapahtumat on listattu ja niitä analysoidaan tarkkaan sen takia, että ne usein heiluttavat markkinoita merkittävästikin. Jos treidaajan strategiana on tehdä kauppaa fundamentaalisen analyysin pohjalta, nämä tapahtumat saattavat avata osto- tai myynti-tilaisuuksia osakkeissa, johdannaisissa, valuutoissa, jne.