Aktia ASP tili – avaaminen ja hyödyt

Katsaus Aktia ASP tili sopimukseen, tilin avaamiseen, sekä ASP-säästämiseen pankin kautta, yhtenä parhaista tarjolla olevista vaihtoehdoista markkinoilla.

Aktian kautta ASP-tilin avaaminen on tehty erittäin helpoksi ja nopeaksi vaihtoehdoksi ensiasuntoa varten säästämisen aloittamiseen osana AsuntoSäästöPalkkio-järjestelmää.

Yleisellä tasolla ASP-lainan ottaminen on erinomainen tapa rahoittaa ensimmäisen oman asunnon hankinta.

Aktia ASP.

Kuten muidenkin pankkien kautta otettuna, ASP-laina on valtion korkotuettua asuntolainaa tietyin laissa määritellyin ehdoin ja ASP-lainan saaminen edellyttää aina ASP-tilin säästöehtojen täyttymistä.

Vaikka laissa ja Valtiokonttorin antamissa tarkennetuissa ohjeissa ASP-lainoille on säädetty enimmäismäärät (jotka riippuvat asuinkunnastasi), voit täydentää rahoitustarvetta tarvittaessa muulla lisärahoituksella Aktian kautta.

Aktia ASP tili – avaaminen

Kun avaat ASP-tilin Aktiassa (aktia.fi/fi/asp), pankki auttaa tällaisen järjestelmän puitteissa omaa asuntoa varten säästäviä tekemään samalla kokonaissuunnitelman ASP-asunnon hankkimiseksi.

Tilin avaamiseen liittyvät ehdot ovat luettavissa jo etukäteen Aktian verkkosivujen kautta, PDF-muodossa olevan dokumentin “ASP-tilin ehdot” myötä, jonka voit ladata omalle pöytäkoneellesi tai kännykkääsi.

Aktia ASP tili.

Varsinaisen ASP-lainan hakeminen Aktiasta on helppoa ja nopeaa, sillä jos sinulta löytyvät suomalaisen pankin verkkopankkitunnukset, voit täyttää lainahakemuksen suoraan Aktian verkkopankissa.

Aktia pyytää täyttämään hakemuksen mahdollisimman tarkasti, sillä se tulee nopeuttamaan käsittelyä. Tarkkuuteen liittyen, voit täyttää asuntolainahakemuksen, vaikka et olisikaan vielä löytänyt sopivaa kohdetta asunnon ostoon.

Aktian ASP-tiliin liittyviä yksityiskohtia

ASP-järjestelmä on tarkoitettu 15–44-vuotiaille ensiasunnon säästäjille.

Aktia antaa ASP-järjestelmän puitteissa lainaa 90 % asunnon hankintahinnasta, joten ASP-säästötavoitteeksesi tulee 10% asunnon hankintahinnasta.

Kun olet säästänyt asunnon hankintaan tarvittavan summan ASP-tilillesi, Aktia pankki maksaa verotonta korkoa ASP-tilillesi sekä 2 % – 4 % lisäkoron ensimmäiseltä tallettamisvuodelta ja enintään viideltä seuraavalta vuodelta.

Muutoinkin ASP-säästäminen on korkoedullinen vaihtoehto, sillä Aktiassa säästötilin korko vaihtelee säästötilin mukaan, ja esimerkiksi normaalin säästötalletuksen korko on pankissa 0,00 % (10/2023), kun taas ASP-tilin korko on 1 % ja korko on veroton.

Tässä suhteessa on hyvä huomata, että ASP:sta säädetyn lain perusteella menetät oikeutesi korkotukilainaan ja talletuksesi lisäkorkoon, mikäli nostat tililtä varoja tai korkoja ennen kuin säästötavoite on saavutettu ja asunnon kauppakirja allekirjoitettu tai rakentaminen aloitettu.

Samoin tulee käymään, mikäli hankit säästöaikana asunnon ennen kuin vähintään 50% asuntosäästösopimuksen mukaisista eristä on säästetty.

Laina-ajaksi Aktian kautta ASP-lainalle on mahdollista saada jopa 25 vuotta, ja lainan vakuudeksi käy hankittava asunto. Voit ottaa tarvittaessa lainalle lisävakuudeksi valtion takauksen, josta ei peritä takausmaksua. Esimerkiksi vanhempia ei siis tarvita takaajiksi.

ASP-järjestelmän puitteissa valtio maksaa osan ASP-lainan koroista 10 ensimmäisen lainavuoden ajan. Korkotukea maksetaan 70 % siltä korkotukilainan vuosikoron osalta, joka ylittää 3,8 % jäljellä olevasta lainapääomasta.

Voit vähentää ASP-lainasta maksettuja korkoja verotuksessa. Veroetuihin kuuluu myös se, että kun ostat ASP-asunnon, sinun ei tarvitse maksaa lainkaan varainsiirtoveroa. Normaalisti varainsiirtovero on 2 % kauppahinnasta, jos kyseessä on asunto-osake, ja 4 % kauppahinnasta, jos kyseessä on omakotitalo.

Tiivistelmä Aktian ASP-tilistä ja sen eduista

Aktian asuntosäästöpalkkiotili (Aktia ASP tili) on pankkitili, jolla asiakkaat voivat säästää rahaa ensimmäisen asunnon hankintaa varten.

  • Tilin voi avata henkilö, joka on täyttänyt 18 mutta ei 45 vuotta.
  • Tiliin on talletettava vähintään kahdeksana neljänneksenä vuodessa vähintään 500 euroa.
  • Tilin saldolle maksetaan talletuskorkoa ja lisäkorkoa.
  • Talletuskorko on 1 % ja lisäkorko on 2-4 %.
  • Lisäkorko maksetaan, kun tili on ollut avoinna vähintään 8 vuosineljänneksen ajan ja asiakas on saanut asuntolainan.
  • Tilimaksut ja palkkiot määräytyvät pankin hinnaston mukaisesti.

Asuntosäästöpalkkiotili on hyvä vaihtoehto suomalaisille aina 44 ikävuoteen saakka, jotka haluavat säästää rahaa ensimmäisen asunnon hankintaa varten. Aktian kautta tilin avaamisen etuna on myös, että siihen maksetaan talletuskorkoa ja lisäkorkoa. Tilin haittapuolena on toisaalta se, että siihen voi tallentaa vain tietyn määrän rahaa vuodessa.

Tiliin maksetaan talletuskorkoa ja lisäkorkoa, jotka voivat auttaa kasvattamaan säästöjä. Tilin haittapuolena on, että siihen voi tallentaa vain tietyn määrän rahaa vuodessa.