Ålandsbanken asuntolaina ASP

Ålandsbanken asuntolaina ASP ja ASP-tili on yksi vaihtoehtoisista tavoista osallistua valtion yhdessä pankkien kanssa kehittämään asuntosäästöpalkkiojärjestelmään.

Pankin ASP-säästötili on tarkoitettu 15–39-vuotiaille, jotka suunnittelevat ensiasunnon hankintaa.

Asuntosäästötallettajaksi Ålandsbankenissa voit ryhtyä, mikäli et ole aikaisemmin omistanut vähintään 50 % asunnosta.

Ålandsbanken logo.

Kuinka paljon ASP-järjestelmässä tarvitsee säästää?

Kuten muidenking pankkien kohdalla, sinun tulee säästää ASP-tilillesi vähintään 10 prosenttia ensiasunnon hankintahinnasta.

Voidaksesi hakea ASP-lainaa, tilile pitää tallettaa vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä, joiden ei tarvitse olla peräkkäisiä periodeja.

Talletustesi kalenterivuosineljännestä kohti on oltava vähintään 150 euroa ja enintään 3 000 euroa. Et voi nostaa varoja tililtä säästöaikana.

Mikäli olet iältäsi 15–17-vuotias, lisäksi vaaditaan, että talletusten on oltava omalla työllä ansaitsemiasi varoja.

Millaisen koron Ålandsbanken maksaa talletuksille?

Ålandsbanken maksaa ASP-tilillesi vuotuista korkoa 1 %. Korko on verovapaata ja se maksetaan säästötilillesi vuosittain.

Lisäksi saat talletuksillesi 4 % vuotuista verovapaata lisäkorkoa. Lisäkorkoa maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta sekä sen jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta.

Ålandsbanken maksaa lisäkoron, kun olet täyttänyt asuntosäästösopimuksen ehdot sekä esittänyt pankille kauppakirjan tai loppukatselmuspöytäkirjan.

Jos olet 15–17-vuotias, voit valita maksetaanko lisäkorkoa joko asuntosäästösopimuksen solmimispäivästä tai 18-vuotispäivästäsi lukien.

Valinnat tehdään kun solmit asuntosäästösopimuksen pankin kanssa.

Miten korkotuellinen asuntosäästölaina toimii Ålandsbankenissa?

Kun pääset ASP-säästöosuustavoitteeseesi, 10% talletuksiin ensiasunnon hankintahinnasta, pankki voi myöntää asuntolainaa enintään 90 % asunnon kauppahinnasta tai omaan vakituiseen asumiseen tulevan asuntosi arvioiduista rakennuskustannuksista.

Kokonaisuudessaan asuntolaina koostuu ASP-korkotukilainasta sekä mahdollisesta lisälainasta, mikäli laina enimmäismääräisenä ja omasäästöosuus eivät riitä kattamaan hankintahintaa.

Valtio myöntää ASP-lainalle korkotukea (mikäli korkotaso nousee yli 3,8%) kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajalle.


Hankittava asunto pantataan lainan takaisinmaksamisen vakuudeksi, jonka oheen sinulla on mahdollisuus saada maksuton valtiontakaus.