ASP korkotuki ASP-lainalle

Valtio helpottaa asuntosäästöpalkkio-järjestelmän kautta monella tapaa ensiasunnon ostajan tilannetta, yhtenä keinona ASP korkotuki ASP lainalle.

Korkotuen ideana on luoda ensiasunnon ostajalle ennakoitavuutta ASP-lainan takaisinmaksukykyyn ensimmäiselle kymmenelle lainan takaisinmaksuvuodelle sen nostosta.

Korkotuen maksaminen toimii käytännössä siten, että mikäli ASP-lainan korko ylittää 3,8 prosentin tason, valtio maksaa 70 % osuuden tästä ylimenevästä osasta.

Valtion korkotuki ei ole olemassa ilman takarajaa, vaan se on tarjolla lainaajalle vain kymmenen ensimmäistä vuotta lainan ensimmäisestä nostosta alkaen.

Maksimissaan ASP-laina voi olla takaisinmaksu-ajaltaan 25 vuotta, ja esimerkiksi Säästöpankin asiakkaista suurin osa asuntolainoista yleisellä tasollla on pituudeltaan 20-25 vuoden haarukassa.

ASP-lainan korkotuen maksu ja milloin maksat koron itse

Valtio, käytännössä Valtiovarainministeriön alainen Valtiokonttori, maksaa 70 % ASP-lainasta perittävän vuotuisen koron siitä osasta, joka on yli 3,8 %.

Mikäli lainan korko jää ensimmäisten 10 lainan takaisinmaksuvuoden aikana tämän kynnysrajan alle, maksat koron kokonaisuudessaan itse pankille ilman valtion tukea.

Korkotuen maksu tapahtuu yksityiskohtaisesti siten, että pankkisi laskuttaa sinulta korkoa, josta on vähennetty suoraan valtion maksama osuus. Valtiokonttori omalta osaltaa maksaa korkotuen pankille kaksi kertaa vuodessa (31.5. ja 30.11).

Asuntosäästöpalkkiolaissa määritellään myös, että korkotuen tai valtiontakauksen voimassaoloaikana voit saada lainan maksamiseen enintään kaksi lyhennysvapaata vuotta.

Näistä valtiontakausaikana voit saada lyhennysvapaata lainan takaisinmaksuun ainoastaan erityisen taloudellisen perusteen johdosta, jos et pysty maksamaan ASP-lainasi eriä esimerkiksi sairauden, työttömyyden, perhevapaan, tai muun näihin rinnastettavan syyn vuoksi.

Toisaalta, voit sopia pankkisi kanssa vapaasti ASP-lainan suunniteltua aikaisemmasta takaisinmaksusta.

ASP-lainaan liittyvä korkotuki päättyy, kun ensiasunto myydään ja laina maksetaan pois.

Jos myyt asunnosta määräosa, sinun tulee lyhentää ASP-korkotukilainaa samassa suhteessa.