ASP laina Danske Bankin kautta otettuna

ASP laina Danska Bankin kautta on yksi mahdollisuuksistasi tulla mukaan tähän valtion ensiasunnon ostamiseen kannustavaan järjestelmään.

ASP-järjestelmä on ollut yksi nopeiten suosiotaan kasvattaneista asuntosäästämisen muodoista Danske Bankissa koko 2010-luvun ajan, sillä pankin ASP-tilien määrä on kasvanut tuona periodina 400 prosenttia.

Keskimäärin ASP-tilien määrä on kasvanut kaikissa luottolaitoksissa samalla periodilla noin viiden prosentin vuosivauhtia, joten Danske Bank on kasvattanut 2010-luvulla hurjasti suhteellista suosiotaan ASP-tilipankkina suomalaisten keskuudessa.

ASP-järjestelmän suosion kasvun taustalla ovat olleet muun muassa muiden talletuskorkojen lasku, tehden ASP-säästöistä kilpailukykyisempiä suhteessa muihin asuntosäästötileihin.

ASP-tilille säästettyjä varoja vastaan saat Danske Bankista ensinnäkin prosentin vuosittaisen talletuskoron sekä asunnon oston yhteydessä säästöillesi lisäkoron, joka vaihtelee lain mukaan 2-4 prosentin välillä, mutta joka on Danske Bankin kautta maksimi 4 prosenttia.

Noin 60 prosenttia Danske Bankin kautta ASP-lainaa ottavista hakee vielä myös lisälainaa asunnonostoa varten. Lisälainan koko on keskimäärin reilut 20 prosenttia koko lainasummasta.

Danske Bank

Tämä lisälainan tarve johtuu siitä, että ASP-lainan enimmäiskoko on laissa määritelty alueittain, ja maksimimäärä ei kata koko asunnon ostoon tarvittavaa summaa monilla asiakkailla.

Esimerkiksi Helsingissä ASP-laina voi olla enimmillään 180 000 euroa, sekä Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 115 000 euroa.

Danske Bankin kautta ASP-lainaa ottavien keski-ikä on ollut tilastojen mukaan viime vuosina noin 29-vuotta.

ASP-tilin avaaminen ja käyttö Danske Bankissa

Voit avata ASP-säästötilin Danskessa, mikäli olet 15–39-vuotias, joka ei ole vielä omistanut asuntoa, eli säästät toisin sanoen ensiasuntoa varten.

15-17-vuotiaan on käytettävä säästöihin itse ansaitsemiaan rahoja, joka on yksi syy siihen, miksi Danske Bankin ASP-asiakkaista vain harva osuu tähän ikäryhmään.

ASP-säästäjänä Danskessa sinun on säästettävä vähintään 10 prosenttia asunnon arvosta, jotta pankki myöntäisi sinulle ASP-lainan.

Lisäksi ASP-tilille pitää tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä ennenkuin ASP-lainan antamisen ehdot täyttyvät.

ASP-tilin avaaminen ja ASP-säästösopimuksen tekeminen Danske Bankissa tapahtuu soittamalla ensin pankin asiakaspalveluun, ja valitsemalla “Lainat”.

Ota jo valmiiksi esille verkkopankkitunnuksesi, jotta pankki voisi tunnistaa sinut puhelun aikana. Puhelun jälkeen Danske lähettää sinulle tarvittavat dokumentit verkkopankkiin allekirjoitettavaksi.

Alaikäisen ja pariskunnan yhteisen ASP-tilin avaaminen on mahdollista vain käymällä asioimassa Danske Bankin fyysisessä konttorissa.

Kun tili on avattu, voit aloittaa ASP-säästämisen kohti ensiasuntoasi.

Jotta ehdot ASP-lainaa silmälläpitäen toteutuisivat, sinun tulee tallettaa vähintään 150 euroa ja enintään 3000 euroa neljännesvuositalletuksina kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä, joiden ei tarvitse olla peräkkäisiä.


Siten ASP-järjestelmässä sinun tulee tallettaa rahaa ASP-tilille minimissään 8 vuosineljänneksenä (kolmen kuukauden periodina), eli kahden vuoden ajanjaksolla, ja yhteensä 1200 euron summan (8 x 150 euroa), ennen kuin voit hakea Danske Bankista varsinaista korkotuettua ASP-lainaa.