ASP laina ehdot Danske Bankissa

Katsaus Danske Bankin ASP laina ehdot kokonaisuuteen, aina minimitalletuksista pankin vaatimiin vakuusvaatimuksiin saakka.

Perusideana Danske Bankin ASP-säästäjänä toimimisessa on päästä kiinni omaan ensiasuntoosi, osana asuntosäästöpalkkio (ASP) järjestelmää, jolla valtio on luonut (lakeja säätämällä) suotuisat puitteet tämän tavoitteen saavuttamiselle.

ASP-tallettamisella on monta etua verrattuna perinteisiin asuntosäästötileihin. Ensinnäkin saat säästöillesi erinomaisen verottoman talletuskoron. Lisäksi voit hakea edullista ASP-ensiasuntolainaa, jolle saa valtion maksuttoman korkotuen & ilmaisen asuntolainatakauksen.

Mitä on ASP-säästäminen käytännössä?

Eduskunta sääti vuonna 1980 lain asuntosäästöpalkkiosta, jolla nuoria suomalaisia kannustetaan tekemään säästöjä kohti ensiasunnon hankkimista.

ASP on siten tarkoitettu helpottamaan nuorten suomalaisten ensiasunnon hankintaa.

Voit avata ASP-säästämistä varten tilin Danske Bankissa, mikäli olet iältäsi 15-39-vuotias ensiasunnon hankkija ja käyt tekemässä ASP-säästösopimuksen, jossa säästämisen yksityiskohdat selvitetään.

ASP-säästäjänä tilillesi talletetut varat kertyvät kohti tavoitteena olevaa 10 prosentin omarahoitusosuutta, jonka saavuttamisen myötä voit hakea Danskelta ASP-lainaa.

Danske Bank maksaa ASP-tilille 1 prosentin vuotuista peruskorkoa sekä, kun olet hankkinut ensiasunnon, 4 prosentin lisäkorkoa talletuksille säästämisen aloittamisvuodelta sekä enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta (nopeimmillaan voit hakea ASP-lainaa kahdessa vuodessa).

Jos olet säästänyt ASP-sopimuksen sääntöjen mukaan ja ASP-laina tulee mahdolliseksi, valtio tukee ensiasunnon hankkimistasi antamalla korkosuojan 10 ensimmäiselle lainan takaisinmaksuvuodelle sekä ilmaisen lainan valtiontakauksen.

Danske Bank Suomi.

ASP-tilin avaaminen Danskessa

Danskessa ASP-säästämisen aloittaminen tapahtuu avaamalla ASP-tili ja tekemällä ASP-säästösopimus.

Pankin asiakkaana voit avata ASP-tilin ja tehdä säästösopimuksen nopeiten soittamalla Danske Bank -asiakaspalveluun ja valitsemalla “Lainat”.

Sinun kannattaa ottaa jo valmiiksi esille Dansken verkkopankkitunnuksesi, jotta pankki pystyy tunnistamaan sinut asiakkaaksi puhelun aikana.

Puhelun päättymisen jälkeen Danske lähettää sinulle tarvittavat dokumentit suoraan verkkopankkiin allekirjoitettavaksi.

Poikkeuksena tähän ASP-tilin avaamisprosessiin ovat alaikäisten ASP-tilit ja pariskuntien yhteiset ASP-tilit, jotka tulee aina avata käymällä konttorissa.

Talletusten tekeminen Dansken ASP-säästötilille

Varmistaakseen että asuntosäästöpalkkiojärjestelmään osallistujat ovat aidosti tekemässä talletuksia kohti ensiasuntoa, valtio on luonut sääntöjä siitä, miten ja missä tahdissa ASP-talletuksia voidaan tehdä.

Ensinnäkin, jotta voisit hakea ASP-lainaa, sinun tulee tehdä talletuksia ASP-tilillesi vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä (3 kk periodi).

Kunkin hyväksyttävän neljännesvuositalletuksen määrä voi olla vähintään 150 euroa ja enintään 3000 euroa, ja voit tehdä talletukset halutessasi useammassa erässä vuosineljänneksen aikana (esimerkiksi 50 euroa kuukaudessa).

Voit jättää vuosineljänneksen tai vuosineljänneksiä väliin, mutta ASP-säästötavoitteen mukaisten vuosineljännesten vähimmäismäärän täytyy kuitenkin täyttyä myöhemmin.

Danske Bankin maksama lisäkorko ASP-talletuksillesi

Koska kyseessä on asuntosäästöpalkkio-järjestelmä, yksi näistä lain mukaisista palkkioista onnistuneelle ASP-säästämiselle on se, että Danske maksaa lisäkorkoa säästöillesi kun olet hankkinut ensiasunnon.

Lain mukaan tämä lisäkorko on 2%-4%. Danske Bankin kautta lisäkorko on maksimimäärä, 4%, joka maksetaan säästöillesi asuntokaupan yhteydessä (normaalin vuotuisen 1 prosentin koron lisäksi) laskettuna säästämisen aloittamisvuodelle ja enintään viidelle seuraavalle kalenterivuodelle.

ASP-laina Danske Bankista

ASP-järjestelmän tavoitteena on saada ASP-sääntöjen puitteissa kokoon 10 prosentin omarahoitusosuus ensiasunnon hankintahinnasta.

Kun olet saanut tämän omarahoitusosuuden hyväksytyllä tavalla säästettyä, voit hakea Danskelta korkotuettua ASP-lainaa.

ASP-laina on keskeinen osa ASP-järjestelmää, ja se on tarkoitettu vain ensiasunnon hankintaan, sisältäen useita suotuisia ominaisuuksia verrattuna perinteisiin asuntolainoihin.

Ostaessasi asunnon saat ASP-säästösopimuksen täyttyessä asuntolainalallesi valtion takauksen ja säästöillesi yllämainitun Danske Bankin maksaman 1 % peruskoron lisäksi 4 % lisäkoron.

Dansken ASP-laina on aina kustannuksiltaan (lain määräämänä) edullisin pankin tarjoamista ensiasunnon ostajille tarkoitetuista asuntolainoista.

ASP-laina koostuu korkotukilainasta ja mahdollisesta lisälainasta. Dansken antamien tietojen mukaan noin 60 % sen asiakkaista joutuu ottamaan lisälainaa, lisälainan keskimääräisen määrän ollessa keskimäärin reilut 20 % kokonaislainasummasta.

Lainmukainen korkotukilainan enimmäismäärä on riippuvainen siitä, missä kunnassa asunto sijaitsee.

Helsingissä lainan enimmäismäärä on 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla, ja Kauniaisissa 145 000 euroa, sekä muissa kunnissa maksimissaan 115 000 euroa. Enimmäismäärät on määrätty eduskunnan lakia täsmentävillä asetuksilla ja ne saattavat muuttua ajan myötä.

Valtion lainalle myöntämä ilmainen korkosuoja on erinomainen ominaisuus, tuoden mielenrauhaa mahdollisen korkotason nousun varalta.

Käytännössä korkosuoja toimii siten, että valtio maksaa lainallesi korkotukea 70 % siitä osasta lainan korkoa, joka ylittää 3,8 % kymmenen ensimmäisen lainan takaisinmaksuvuoden aikana.

Korkotuki- ja lisälainan laina-aika sovitaan Danskessa aina asiakaskohtaisesti.

Yleensä ASP-lainan vakuudeksi riittää ostettava asunto yhdessä valtion maksuttoman asuntolainatakauksen kanssa. Lisälainan osalta valtion takaus on maksullinen palvelu.

Danske Etuohjelma – ASP-säästäjien edut

Jos avaat ASP-tilin ja myöhemmin otat myös ASP-lainan Dansken kautta, sinun kannattaa tutustua pankin tarjoamaan Danske Etuohjelmaan.

Tämä etuohjelma luo monipuolisesti erilaisia etuja etenkin 18–27 -vuotiaille nuorille sekä 18–32 -vuotiaille opiskelijoille.

Etuohjelman perusperiaatteena on se, että mitä enemmän asioit Danskessa, sitä enemmän hyödyt.

Danske Etuohjelmassa on neljä etutasoa, ja oma etutasosi määräytyy lainojesi, säästöjesi, vakuutussäästöjesi, sekä sijoitusten yhteenlasketun määrän mukaan.

Mitä korkeampi etutasosi on, sitä edullisemmin saat myös sinulle sopivan Danske päivittäispalvelupaketin.

Etuohjelmaan kuuluu ylemmillä tasoilla joukko tuntuvia etuja, kuten 20 % alennus Fennian vakuutuksista.

Mikäli liitytte etuohjelmaan kotitaloutena ja puolisoina, asiointinne Danske Bankissa lasketaan yhteen ja siten voitte molemmat päästä korkeammalle etutasolle kuin yksin liittyessänne.

Paras tapa saada lisätietoja etuohjelmasta on joko soittaa pankin asiakaspalveluun (maanantai-perjantai 8 – 20) tai chatata Dansken verkkopalvelun kautta (maanantai-perjantai 9 – 17).


Mikäli olet jo Dansken asiakas, etkä ole liittynyt etuohjelmaan, voit tehdä sen suoraan verkkopankissa tai ottamalla yhteyttä ja sopimalla tapaamisen.