ASP laina ja lisälaina osana ASP-järjestelmää

ASP laina ja lisälaina mahdollistavat ASP-korkotukilainan maksimimäärää suuremman lainasumman ottamisen ensiasunnon ostamiseen.

Lisälainan tarve nousee esiin siitä, että ASP-lainalle on Valtiokonttorin toimesta määritelty maksimimäärä, ja tämä maksimimäärä riippuu ensiasunnon hankinta-alueesta.

Helsingissä ASP-laina voi olla enimmillään 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 115 000 euroa, sekä muissa kunnissa 115 000 euroa.

ASP-laina voi olla lain mukaan korkeintaan 90 prosenttia asunnon kauppahinnasta tai omakotirakentajan kustannusarviosta. Mikäli ASP-korkotukilaina ei kata tätä 90 prosentin osuutta asunnon hankintahinnasta, voit sopia pankin kanssa lisälainasta.

ASP lainat ja lisälainat Danske Bankissa

Yksi Suomen pankkialan ja ASP-lainamarkkinoiden toimijoista, joka on kertonut ASP-lainaamiseensa liittyviä lukuja on Danske Bank.

Danske Bankin ASP-tilit ovat olleet koko 2010-luvun ajan maan suosituimpiin kuuluvia, sillä pankin ASP-tilien määrä on kasvanut 400 prosenttia vuosikymmenen aikana, kun vastaavana aikana keskimääräinen ASP-tilien määrän kasvu on ollut viiden prosentin vuosiluokkaa.

Merkittävä osa Dansken ASP-asiakkaista sijaitsee Suomen suosituilla kasvualueilla ja kaupunkimiljöissä, minkä vuoksi ASP-lainan enimmäismäärät eivät usein riitä kattamaan ensiasunnon ostamiseen tarvittavia summia.

Danske Bankin ASP-lainanottajista kuusi kymmenestä (60 %) tarvitsee (2019 tilastotieto) lisälainaa ASP-lainansa oheen päästäkseen kiinni haluamaansa ensiasuntoon. Lisälainan koko on reilut 20 prosenttia koko lainasummasta tällaisissa tapauksissa.

Lisälaina osana ASP-järjestelmää ja ensiasunnon ostoa

Asuntojen hintakehitys on Suomessa eriytynyt erittäin voimakkaasti, joka näkyy siinä, että osasta alueita asunnon hankkiminen onnistuu erinomaisesti ASP-järjestelmän lainalla, mutta monin paikoin ilman lisälainaa asuntoa ei ole helppoa saada.

Niinpä, jos kaavailemasi asunnon hinta on korkeampi kuin ASP-lainan maksimimäärä alueellasi, voit hakea sen rinnalle ASP-lisälainaa.

Tällainen lisälaina on aina ASP-lainasta erillinen laina, eri lainaehdoilla myönnettyä lainaa, mutta voit saada osalle lainaa valtiontakauksen, mikä helpottaa puuttuvan vakuuden järjestelyä.

Valtion takaus on enintään 25 % lisälainan määrästä, kuitenkin enintään 50 000 euroa. Huomaa myös, että lisälaina ei ole valtion korkotuen alaista lainaa.