ASP laina korkokatto

ASP laina korkokatto rajoittaa ottamasi lainan korkoriskiä, ja se on maksuton osa asuntosäästöpalkkiojärjestelmää.

Lainan korkokattoja on ASP-lainsäädännön pohjalta itse asiassa kahta erilaista tyyppiä, molempien rajoittaessa lainanottajan kustannuksia takaisinmaksun osalta.

Korkokatto on vain yksi ominaisuus, jolla ASP-järjestelmän puitteissa kannustetaan nuoria suomalaisia säästämään ensiasuntoa varten, muihin lukeutuessa mm. maksuton valtiontakaus lainalle, erinomainen säästöjen talletuskorko, sekä lisäkorko asuntokaupan toteuduttua.

Ensimmäinen, usein vähemmälle huomiolle jäävä lainan korkokatto ASP-järjestelmässä on se vaatimus, että ASP-lainan on oltava korkotasoltaan edullisin pankin tarjoamista vastaavista asuntolainoista.

Siten ASP-laina on aina edullisin tietystä pankista saatavilla oleva asuntolaina, mutta kilpailutus pankkien välillä kannattaa tästä huolimatta (ASP-lainan voi ottaa mistä tahansa pankista, ei pelkästään siitä, missä ASP-tilisi sijaitsee).

ASP-lainan valtion korkotuki ja korkokatto

Tunnetumpi korkokatto muodostuu siitä ASP-järjestelmän osasta, jolla valtio luo ASP-lainalle maksuttoman korkokaton, korkotuen muodossa kymmenelle ensimmäiselle lainan takaisinmaksuvuodelle.

Valtio maksaa tätä korkotukea mikäli ASP-lainasi korkotaso ylittää 3,8 prosenttia ensimmäisten 10 vuoden aikana lainan ensimmäisestä nostosta alkaen.

Käytännössä korkotuki maksetaan pankin kautta siten, että pankkisi laskuttaa sinulta korkoa, josta on jo valmiiksi vähennetty valtion maksama osuus.

Korkotuen suuruus on 70 prosenttia korkotukilainasta perittävän vuotuisen koron siitä osasta, joka ylittää 3,8 prosenttia.

Siten, periodeilla jolloin ASP-lainan korko on alle 3,8 prosenttia, lainansaajana maksat koron kokonaisuudessaan itse.

Kymmenen vuoden korkotukiaikana sinulla on mahdollista saada lainan maksamiseen maksimissaan kaksi lyhennysvapaata vuotta.


Valtion myöntämä korkotuki ja korkokatto päättyy, kun ensiasunto myydään ja laina maksetaan pois. Jos asunnosta myydään määräosa, tulee ASP-korkotukilainaa lyhentää samassa suhteessa.