ASP laina Nordea pankista otettuna – edut

Yleissilmäys niihin etuihin, joita ASP laina Nordea pankista otettuna luo lainan takaisinmaksamiseen ja asiointiin laina-asioiden hoidon suhteen.

Hyödyt ASP-säästämiseen Nordean kautta alkavat jo ASP-sopimuksen tekemisen vaiheessa ja ASP-tilin avaamisen kohdalla, etenkin, jos hyödynnät pankin osaavia asuntosäästämiseen erikoistuneita pankkineuvojia.

Neuvonta tässä elämänvaiheessa on erityisen tärkeää, sillä ASP-tili on vain yksi vaihtoehtoinen tapa edetä elämässä ja ensiasunnon hankinnassa.

Keskeinen kysymys, johon neuvonta voi vastata on se, onko asunnon osto vai vuokraus parempi vaihtoehto? Valintaan vaikuttaa ennen kaikkea elämäntilanteesi ja tietenkin oma taloudellinen tilanteesi. Vuokralla asumisessa ja oman asunnon ostamisessa on molemmissa omat hyvät puolensa.

Toisaalta Nordean ASP-tilin pankkineuvonnassa selvitetään normaalisti, millaiseen asuntoon sinulla on varaa säästämisen kautta. Ennen kuin alat etsiä sopivaa asuntoa, sinun kannattaa haarukoida yhdessä Nordean kautta, millaisen lainan voit saada.

Normaalin asuntolainan suuruus riippuu tuloistasi, säästöistäsi, sekä asunnon hinnasta.

Vaikka ensiasunnon hankkiminen ASP-säästämisellä on yksi parhaista vaihtoehdoista, voit päästä kiinnin ensiasunnon omistamiseen ilman ASP-tiliäkin – kunhan sinulla on maksukykyä, säännölliset tulot ja omia säästöjä vähintään 5 % asunnon arvosta.

Ostamasi ensiasunnon kauppahinnasta enintään 75 % käy lainasi vakuudeksi, mutta loppuosalle Nordean kautta tarvitset usein lisää reaalivakuuksia, vaikkapa vanhempiesi asunnon. Toisaalta, mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta saada lisävakuuksia, takauksen (Nordean OmaTakaus) voi myös ostaa.

ASP-lainan Nordeasta ottamisen edut ja hyödyt

ASP-lainan voi ottaa mistä tahansa pankista, ei välttämättä siitä pankista, missä sinulla on ASP-tili.

Tämä tarkoittaa sitä, että voit kilpailuttaa kaikki markkinoilla olevat ASP-lainoja tarjoavat luottolaitokset parhaan tarjouksen (lainan korko ja muut kustannukset) löytämiseksi.

Usein parhain tarjous löytyy juuri Nordeasta, sillä pankki pystyy tehokkaan organisaationsa ja kokonsa luomien etujen ansiosta kilpailemaan niin alhaisilla lainakoroilla kuin vähäisillä muillakin kustannuksilla.

ASP-lainan korko on Nordeasta otettuna aina alhaisempi kuin muiden vastaavien uusien asuntolainojen korkojen pankista otettuna. Tämä sääntö pohjautuu itse asiassa asuntosäästöpalkkiojärjestelmästä säädettyyn lakiin.

Jos otat lainan Nordeasta, pankki maksaa (2019) tekemillesi ASP-säästöille lainmääräisen maksimi-lisäkoron, joka on 4%, tilin avausvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta.

Kuten muissakin pankeissa, Nordean kautta saat lainallesi valtion maksuttoman korkotuen 10 vuodeksi lainan nostohetkestä alkaen, joka suojaa sinua lainakoron nousulta yli 3,8 prosentin tason.


Jos korkotaso nousisi yli tämän tason 10 ensimmäisen lainavuoden aikana, valtio maksaisi 70 % ylimenevästä osasta korkoa.