ASP laina suuruus Helsingin asunnoille

Pääkaupungin asukkaat ovat erikoisasemassa ASP-järjestelmän puitteissa, mukaanlukien asetuksilla säädetyt ASP laina suuruus asteikot Helsingin ensiasunnoille.

Asuntosäästöpalkkio-järjestelmä kattaa eduskunnan säätämän lain pohjalta koko maan, mutta sen puitteisiin on jätetty liikkumavaraa, jossa otetaan huomioon alueellisia eroja.

Nämä alueelliset erot johtuvat etenkin siitä, että asuntojen hintakehitys on eriytynyt Suomen puitteissa erittäin voimakkaasti.

Muuttovoittoisten paikkakuntien, kuten Helsingin, asunnot ovat tyypillisesti hyvinkin erilailla hinnoiteltuja kuin muun maan asunnot.

Nämä eroavaisuudet ensiasuntojen hintatasoissa on otettu huomioon siten, että eduskunta säätää alueellisista ASP-lainojen euromääräisistä maksimimääristä asetuksilla.

Näiden asetusten kautta pääkaupunkiseudun muuta maata kalliimmat asuntohinnat on huomioitu siten, että Helsingissä ASP-lainan euromääräinen maksimi on 180 000, Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa 145 000.

Muualla maassa, mukaanlukien Tampereella, Suomen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, ASP-lainan maksimimääräksi on asetettu 115 000 euroa.

Siten osasta Suomen alueita asunnon hankkiminen onnistuu erinomaisesti ASP-järjestelmän mahdollistamalla lainalla, mutta monin paikoin, mukaanlukien Helsinki, huolimatta korotetusta lainakatosta, ilman lisälainaa asuntoa ei usein saa.

Lisälaina osana ensiasunnon hankintaa Helsingissä

Lisälainan ottaminen osana ASP-lainaamista on erittäin yleistä, ja esimerkiksi Danske Bankin asiakkaista noin 60 prosenttia on ottanut lisälainaa, jossa lisälainan koko on keskimäärin reilut 20 prosenttia koko lainasummasta.

Jos eteesi tulee Helsingissä tilanne, että ASP-lainan maksimimäärä ei riitä kattamaan koko ensiasunnon hankintahintaa, sinun kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa ASP-lainantarjoajat koko lainasumman suhteen.

Tämä sen vuoksi, että lisälaina on ASP-lainasta erillinen, ja siihen sovelletaan normaaleja pankin ensiasuntolainojen sääntöjä ja hinnoittelua.

Pankkeja edellytetään antamaan ASP-lainoille tavallista pienempiä lainamarginaaleja, ja Ylen uutistoimituksen vuoden 2015 tietojen mukaan tämä alennus on yleensä 0,2–0,3 tavallista marginaalia pienempi.

Tätä alennusta ei kuitenkaan edellytetä lisälainalta, joten erot pankkien lainakoroissa voivat olla erittäinkin merkittäviä.

Käytännössä kaikki merkittävimmät pankit omaavat konttoreita ja tarjoavat ASP-lainoja Helsingin kaupungin alueella, mukaanlukien Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Hypo-pankki, Nordea, Osuuspankki, POP-pankki, S-Pankki, Säästöpankki, sekä Ålandsbanken.


Voit kilpailuttaa ASP-lainan vapaasti siten, että ASP-lainapankkisi ei tarvitse olla sama pankki kuin missä ASP-tilisi aiemmin sijaitsi. Tilinsiirron uuteen pankkiin tulee olla kuitenkin valmis ensiasunnon kaupantekohetkellä.