ASP laina vakuus vaatimukset ensiasuntokaupoissa

Katsaus ASP laina vakuus vaatimuksiin ensiasuntokaupoissa, ja kuinka valtio on lainsäädännöllä helpottanut näitä vakuusvaatimuksia ensiasunnon ostajalle.

ASP-säästämisessä talletuksia tehdään kohti Suomessa sijaitsevan ensiasunnon ostamista.

Tavoitteena peruskuviossa on, että ASP-säästäjä kerryttää omia säästöjä vähintään 10% asunnon hankintahinnasta.

ASP-pankki, jonka ei tarvitse olla sama kuin missä ASP-tili alunperin sijaitsi, lainaa sinulle loput 90 % asunnon hankintahinnasta, joka voi jakaantua tarvittaessa ASP-korkotukilainaan ja lisälainaan, joista jälkimmäiseen sovelletaan eri ehtoja kuin ASP-lainaan.

ASP lainan vakuusvaatimukset

Koska pankki lainaa 90% osuuden ensiasunnon hankintahinnasta, se tarvitsee vakuuksia siitä, että maksat lainan takaisin kokonaisuudessaan ja lainaehtojen mukaisessa järjestyksessä.

Esimerkiksi Nordeassa ensiasunto sinällään toimii lainan vakuutena 75 % asti asunnon hankintahinnasta.

Lainsäädännössä on kuitenkin huomioitu se, että ensiasunnon hankkijoilla usein ei ole säästöjä kattaa kaikkia pankin vakuusvaatimuksia, minkä vuoksi ASP-korkotukilainaan voit saada 90 % asti ilmaisen Valtiontakauksen.

Valtion takauksesta on sovittava kirjallisesti ennen asunnon kaupantekoa käytävien lainaneuvottelujen yhteydessä.

Useissa kasvukeskuksissa ASP-laina ei riitä yksistään ensiasunnon ostoon (ASP-lainan enimmäismäärien takia), jonka vuoksi sen päälle voi ottaa lisälainan.

ASP-lisälainaan voi ottaa myös valtion takauksen, joka on maksullinen, ja esimerkiksi vuonna 2019 se on 2,5 % lisälainan summasta.

Kummassakin lainassa (ASP-korkotukilaina ja ASP-lisälaina) takaus voi olla enintään 25 prosenttia lainasta, joka riittää käytännössä kattamaan pankin vakuusvaatimukset. Asuntokohtainen takauksen euromääräinen enimmäismäärä on 50 000.

Jos siirrät valtiontakauksellisen ASP-rahoituksen uuteen kohteeseen, valtion takaamaa lainaa voi olla enimmillään 85 prosenttia uuden asunnon hankintahinnasta. Takaus voi tällöin olla enintään 20 prosenttia lainasta.