ASP laina – Valtiokonttorin rooli säästämisessä

ASP laina järjestelmän puitteissa Valtiokonttorilla on erityinen rooli ohjeistaa ja neuvoa pankkeja asuntosäästöpalkkiolain käytännön soveltamisessa.

Valtiokonttori, joka on yksi Suomen valtion keskusvirastoista ja toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa, antaa ASP-järjestelmästä (mukaanlukien ASP-tili ja ASP-laina) yksityiskohtaisia neuvoja kansalaisille.

Keskusvirasto pystyy vastaamaan usein sellaisiin käytännön kysymyksiin asuntosäästöpalkkiolain soveltamisesta, joihin pankki ei tiedä vastausta.

Valtiokonttorin ohjeet ASP lainoista

Osana kansalaisten ja pankkien neuvontaa ASP-järjestelmän käytännön soveltamisesta Valtiokonttori ylläpitää virallisilla nettisivuillaan (www.valtiokonttori.fi) ohjeita ASP-säästämiseen ja ASP-lainaamiseen.

Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu “Ohje pankeille” niminen dokumentti, joka käy läpi tärkeimpiä ohjeita ASP-järjestelmän soveltamiseen.

Hyödyllinen on myös “Lomakkeet” osio, josta löytyvät lomakkeet ovat ASP-korkotukiasunnon vuokrausilmoitus (pdf) sekä Omistusasunnon korkotukilainan jatkoajan hakeminen (pdf).

Sivuston ohjeistamisen pääkategoriat suhteessa ASP-säästämiseen ovat ASP lyhyesti, ASP-sopimus, ASP-tili, ASP-säästäminen, Väliaikaisrahoitus, ASP-tiliin liittyvät muutokset, ja Alaikäiset ASP-säästäjät.

ASP-lainan suhteen Valtiokonttorin ohjeistus kattaa kategoriat ASP-laina, Valtion korkotuki ASP-lainalle, Valtiontakaus ASP-lainalle, ASP-asunnoksi kelpaava kohde, ASP-laina uudiskohteeseen, ASP-lainan siirtäminen, ASP-asunnon vuokraaminen, sekä Säädökset.

Valtiokonttori – Usein Kysytyt Kysymykset (UKK)

Osana verkkopalveluaan Valtiokonttori on listannut joukon siltä usein kysyttyjä kysymyksiä, joihin vastaus löytyy palvelun puitteissa.

Näitä usein kysyttyjä kysymyksiä (UKK) ovat:

Voinko hankkia asunnon tai aloittaa rakentamisen, jos ASP-säästäminen on vielä kesken?

Olen sopinut väliaikaisesta asuntolainasta pankin kanssa. Onko jokin takaraja, johon mennessä puuttuvat ASP-talletukset täytyy saada säästettyä ja laina on muutettava ASP-lainaksi?

Milloin 3 000 euron asuntosäästöpalkkio maksetaan?

Mitä tarkoitetaan asunnon hankkimisella?

Mitä rahoitusta voin käyttää ennen kaupantekoa maksettaviin maksuihin?

Miten omasäästöosuus lasketaan, jos kahden erillisen ASP-tilin varoin ostetaan yhteinen asunto?

Voinko käyttää ASP-tilille säästettyjen varojen lisäksi muita omia varoja kauppahinnan maksamiseen?

Olen ostamassa asuntoa asunto-osakeyhtiöstä, jonka yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke. Miten toimin?

Voinko maksaa tontin ASP-lainalla?

Suunnittelen omakotitalon rakentamista. Mitä kaikkea voin maksaa ASP-lainalla?

Saako ASP-lainaan valtiontakauksen?

Voinko siirtää ASP-korkotukilainan ensiasunnosta toiseen asuntoon?

Voinko vuokrata ASP-asunnon?