ASP laina vs lisälaina

ASP-laina vs lisälaina vertailu sen suhteen, mitä kukin lainatyyppi tarjoaa, minkä takia se otetaan, ja mitä ehtoja sen myöntämiseen sovelletaan.

Kun avaat ASP-tilin, ASP-säästämisen tavoitteena on tallettaa rahaa riittävästi ensiasunnon 10 prosentin omarahoitusosuutta varten, pankin lainatessa loput.

Kun tarvittavat säästöt ensiasunnon omasäästöosuutta varten ovat koossa, pankki voi myöntää ASP-lainan.

ASP-lainan määrä lasketaan ASP-tilin hyväksytyistä talletuksista (säästöt kerrottuna yhdeksällä).

Lainan määrää laskettaessa kokonaisuudessa otetaan huomioon kaikki tilille tehdyt hyväksytyt talletukset, sille maksettu yhden prosentin vuotuinen peruskorko, kuin myös talletuksille maksettava lisäkorko (2-4% valitsemastasi pankista riippuen).

ASP-lainaa saa olla enimmillään 90 prosenttia ensiasunnon kauppahinnasta tai omakotirakentajan kustannusarviosta. Lainaan saa myös ilmaisen valtiontakauksen.

Tarve ASP-lisälainalle

Mikäli ASP-lainalla ei saada katettua 90 % osuutta ensiasunnon hankintahinnasta, voit sopia pankkisi kanssa lisälainasta.

Tämä lisälainan tarve nousee esiin ASP-lainojen enimmäismääräysten johdosta, jotka ovat lisäksi paikkakuntakohtaisia.

ASP-lainan enimmäismäärät ovat Helsingissä 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145 000 euroa, sekä muissa Suomen kunnissa 115 000 euroa.

Esimerkiksi Danske Bank, jolla on merkittävästi asiakkaita etenkin Suomen suurimmissa kasvukunnissa, on ilmoittanut että 60% sen ASP-lainaajista tarvitsee lisälainaa ensiasuntoonsa.

Lisälainaan ei sovelleta ASP-sopimuksen mukaisia ehtoja, vaan se on ASP-lainasta erillinen laina ja siihen vaaditaan erilliset vakuudet.


Tätä tarkoitusta varten voit ottaa tarjolla olevan valtiontakauksen, mutta toisin kuin ASP-lainan kohdalla, lisälainan valtiontakaus ei ole ilmainen.