ASP laina

ASP laina (AsuntoSäästöPalkkio-laina) on valtion asuntosäästö- ja tukijärjestelmä, joka on suunnattu 15-39 vuotiaille ensiasunnon ostajille.

ASP järjestelmästä säädellään Asuntosäästöpalkkiolaki-ja -asetus lainkohdissa, joiden tarkoituksena on kannustaa nuoria ensiasunnon ostoon.

Tämä kannustaminen tapahtuu käytännössä siten, että valtio tukee ja auttaa asunnon hankinnassa sekä korkotuella että säästöpalkkiolla, ja lainalle voi mahdollisesti saada myös rajoitetun valtiontakauksen.

Koska lakiin tehdään lisäyksiä ja sitä muutetaan ajoittain ajanmukaiseksi, on aina syytä tarkistaa kunakin ajankohtana senhetkinen ASP lainsäädännön tilanne, ja sen tuomat senhetkiset hyödyt.

ASP-säästämiseen ja sen kautta tehtävään asunnonhankintaan liittyy useita positiivisia seikkoja.

Yksi näistä eduista tällaisen asuntorahoituksen suhteen on se, että pystyt osoittamaan pankille että velanoton riskit ovat hallinnassasi, sillä säännöllinen säästäminen on edellytyksenä tällaisen rahoituksen saamiselle.

Lisäksi pankit usein tarjoavat hyvät korkotuoton ennakkosäästöosuudelle, jonka tuottoa kannattaa vertailla eri ASP lainoja tarjoavien pankkien välillä.

ASP järjestelmä tarjoaa valtiolta lisäksi tuhansien eurojen asuntosäästöpalkkion, kun asuntokauppa tehdään tai rakentaminen aloitetaan laissa määriteltynä aikana.

Sen lisäksi että ASP rahoituksen korko on edullisempi kuin tavallisen ensiasuntolainan, on hyvä huomata että valtion korkotuki lieventää mahdollisesta korkotason noususta aiheutuvaa lainakustannusten nousua.

Useimpien tapausten kohdalla ASP lainoituksen vakuudeksi riittävät yleensä ostettava asunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa, mutta tämä vaatimus voi vaihdella pankkikohtaisesti ja asiakaskohtaisesti.

Lisätietoja ja yksityiskohtia ASP järjestelmän eduista saa mm. valtion eri virastoilta ja suoran lainat myöntäviltä pankeilta, joihin kuuluvat Nordea ja Danske Bank:

  • www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Omistusasuminen/ASPsaastaminen
  • danskebank.fi/sinulle/tuotteet/asuntolaina/asp-laina
  • nordea.fi/henkiloasiakkaat/sinun-elamasi/koti/ensimmaisen-kodin-ostaminen/asp-tili-on-paras-tapa-saastaa.html
  • www.op.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset/tilit/asp-tili

Leave a Comment