ASP lainan määrä Espoon asunnoille

ASP lainan määrä on enimmäissummiltaan määritelty erikseen kaikille pääkaupunkiseudun kunnille, myös Espoolle.

Asuntosäästöpalkkiolakia ohjataan eduskunnan toimesta asetuksilla, ja näiden asetusten kautta lainsäädäntö ottaa huomioon Suomen eriytyneet asuntomarkkinat, joissa asuntojen hinnat Espoon kaltaisella paikkakunnalla ovat muuta maata korkeammat.

ASP-lainaan pääset järjestelmän puitteissa käsiksi, kun ASP-sopimuksen mukaiset säästöt ovat koossa, ja talletuksien määrä vastaan 10 prosenttia ensiasuntosi hankintahinnasta.

Muista, että saadaksesi ASP-lainaan liittyvät erityisedut, se edellyttää, että asunto tulee omaan ja vakituiseen asumiskäyttöösi.

ASP-lainan määrän peruslaskeminen

Lain mukaan ASP-järjestelmässä ensiasuntoa varten säästävän tulee saada talletuksina kokoon vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta ns. omasäästöosuutena. Laina voi siten olla korkeintaan 90 prosenttia asunnon kauppahinnasta (tai omakotirakentajan antamasta kustannusarviosta).

Tästä johdettuna pankki lainaa sinulle maksimissaan ASP-lainana kaavalla, jossa ASP-tilillesi tehdyt (hyväksytyt) talletukset/säästöt kerrotaan yhdeksällä.

Kaavassa otetaan huomioon summattuna tilille tekemäsi talletukset, mutta myös pankin maksama yhden prosentin vuotuinen peruskorko sekä talletuksille maksettava lisäkorko (2% – 4%).

Siten, jos nämä talletukset plus niiden korot ovat yhteensä vaikkapa 10 000 euroa, pankki voi myöntää sinulle Espoon asuntoasi varten maksimissaan 10 000 EUR x 9 = 90 000 euron kokoisen ASP-lainan.

ASP-lainan euromääräinen enimmäismäärä Espoossa & lisälaina

ASP-lainalle on lainsäädännön asetuksilla laitettu myös euromääräiset enimmäismäärät.

Tämä enimmäismäärä määräytyy asunnon sijaintikunnan mukaan myös Espoon kohdalla, ja se on 145 000 euroa (2019).

Saadaksesi tämän maksimimäärän ASP-lainaa, hyväksytysti tehtyjen ASP-talletuksesi (mukaanluettuna niille maksetut korot ja lisäkorko) määrän tulee olla noin 16 111 euroa.

Jos et saa ASP-korkotukilainalla katettua 90 prosentin osuutta asunnon hankintahinnasta, voit sopia pankkisi kanssa lisälainasta.

Esimerkiksi Danske Bankin ASP-asiakkaista (pankin antamien tietojen mukaan) noin 60 % joutuu ottamaan lisälainaa.

Lisälaina on ASP-järjestelmästä erillinen laina, eikä siihen siten sovelleta ASP-lainoihin liittyviä sääntöjä.


Keskeinen yhteys ASP-järjestelmään on se, että voit saada valtiontakauksen myös lisälainalle, joka lisälainan kohdalla on maksullinen ja joka vaikuttaa asuntokohtaiseen valtiontakauksen enimmäismäärään (50 000 euroa).