ASP lainan siirto toiseen asuntoon

ASP lainan siirto toiseen asuntoon on mahdollista ASP-järjestelmän sääntöjen puitteissa, mutta siirtoon liittyy joukko ehtoja.

Valtiokonttorin antamien ohjeiden ja ASP-järjestelmän sääntöjen mukaan ASP-laina voidaan siirtää uuteen kohteeseen, mutta vain, jos se tulee lainansaajan omaan, vakituiseen käyttöön.

Jos nämä ehdot täyttyvät, voit sopia lainan siirrosta pankin kanssa, ja kauppahinta talletetaan siirron ajaksi pankin vakuustilille.

ASP-lainan siirron yksityiskohdat

Jotta voisit onnistuneesti siirtää lainan asunnosta toiseen, sinun täytyy noudattaa muutamia perussääntöjä transaktioon liittyen.

Ensinnäkin ensiasunnon tulee olla myyty ennen kuin laina voidaan siirtää, ja omistusosuutesi seuraavasta asunnosta tulee olla vähintään 50 %.

Lisäksi seuraava asunto tulee olla hankittuna 6 kk kuluessa edellisen asunnon myynnistä. Jos tätä seuraavaa asuntoa ei ole hankittu tai omakotitalon rakentamista ei ole aloitettu 6 kk kuluessa, voit hakea Valtiokonttorilta korkotukilainan voimassaololle lisäaikaa toiset 6 kk.

Tämän jatkoajan hakemuksen (lomake nimeltään “Omistusasunnon korkotukilainan jatkoajan hakeminen”) tulee olla Valtiokonttorilla ennen 6 kk määräajan umpeutumista ja siihen tulee liittää kopio ensiasunnon myynnin kauppakirjasta.

Kun hakemus on tullut Valtiokonttorille, se käsitellään tämän keskusviraston toimesta viikon sisällä, jonka jälkeen saat tiedon päätöksestä joko sähköpostitse tai postitse.

Jos asuntoa ei toisalta hankita Valtiokonttorin myöntämän 6 kk lisäajan kuluessa, korkotuen katsotaan päättyneen jo siinä vaiheessa, kun asunnon myyntipäivästä on kulunut kuusi kuukautta.


ASP-laina voi siirtyä uuteen kohteeseen sellaisenaan, jos uuden asunnon hankintahinta tämän sallii ja lisälainalla voi maksaa mahdollisen erotuksen.