ASP lainan siirto toiseen pankkiin

ASP lainan siirto toiseen pankkiin ja lainan kilpailuttaminen sen noston jälkeen tuli ajankohtaiseksi puheenaiheeksi Suomessa vuonna 2017, kun Hypo pankki (Suomen AsuntoHypoPankki) alkoi markkinoimaan tätä mahdollisuutta.

Perustilanteessa ASP-säästäjällä on olemassa kolme olennaista kohtaa, joissa hänen kannattaa kilpailuttaa pankit ja luottolaitokset asiakkuudestaan.

Ensinnäkin hänen kannattaa kilpailuttaa ASP-tilipankit, jossa lopulliseen valintaan tulisivat vaikuttaa muun muassa tilinavauskulut, pankin palvelumaksut, sekä mahdollisesti oheispalveluiden laajuus asuntosäästäjälle, esimerkiksi säästösuunnitelman laadinnassa.

Kun ASP-tilipankki on valittu, ASP-säästäjä tekee talletuksia vuosien yli tilille, ja saavuttaa 10 % omarahoitusosuuden, jolloin ASP-lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi.

Tämän ASP-lainan kilpailuttaminen ennen sen nostamista on olennaisen tärkeää, sillä ASP-järjestelmän ehdoissa jätetään paljon liikkumavaraa siten, että ASP-lainan tulee olla koroiltaan vain edullisempi kuin muiden pankin tarjoamien ensiasunnon ostajien lainojen.

Siten lainan korot voivat vaihdella merkittävästikin pankista toiseen, samaan tapaan kuin muutkin lainaan liittyvät kustannukset, ja varsinkin yhdessä nämä tekijät luovat suuria vaihteluita ASP-lainatarjousten välille.

ASP-talletuksiin kuuluvan lisäkoron määrä (2% – 4%) määrä on myös yksi keskeinen tekijä, joka kannattaa ottaa vertailuun mukaan, sillä ASP-lainan lopulta myöntävä pankki maksaa sen omien ehtojensa mukaisesti.

Hypo-pankin mainonta liittyen lainan kilpailuttamiseen sen nostamisen jälkeen

Hypo pankki on mainostanut blogissaan ja muussa markkinoinnissaan vuodesta 2017 alkaen mahdollisuutta, että ASP-lainan ottaja kilpailuttaisi jo ottamansa lainan vielä kerran muissa pankeissa ja luottolaitoksissa, sen jälkeen kun lisäkorko on maksettu säästöille.

Jos parempi tarjous löytyy, ASP-lainan siirto tapahtuu käytännössä siten, että ASP-lainan, kuten tavallisen asuntolainankin, voi maksaa ennenaikaisesti takaisin toisesta pankista ottamallaan lainalla.

Hypo-pankin antamien tietojen perusteella ASP-lainan siirrossa lainan valtiontakaus siirtyy ja valtion myöntämä korkotuki lainalle säilyy.


Lainan luovuttava pankki antaa lainan ajantasaiset tiedot vastaanottavalle pankille, joka avaa lainan niiden tietojen mukaisena ja ilmoittaa sitten siirrosta Valtiokonttoriin, joka on korkotuki- ja valtiontakausasioissa se takaava ja korkotukea maksava taho.