ASP lainan siirto uuteen asuntoon

Yleissilmäys niihin ehtoihin ja sääntöihin, joiden puitteissa ASP lainan siirto uuteen asuntoon on mahdollista.

Vaikka ASP-järjestelmän tarkoituksena on kannustaa nuoria suomalaisia ensiasunnon hankkimiseen, sen puitteissa on otettu myös huomioon tarve sille, että myöhemmin ASP-laina on tarpeen siirtää uuteen asuntoon.

Koska ASP-lainat ovat maksimissaan 25-vuoden pituisia takaisinmaksu-ajaltaan, lainan siirto tulee monelle ajankohtaiseksi kysymykseksi vuosien kuluessa.

Asuntosäästöpalkkiolain ja Valtiokonttorin antaman lain ohjeistuksen mukaan ASP-rahoitus on mahdollista siirtää uuteen asuntoon, mutta vain, jos asunto tulee omaan vakituiseen käyttöösi.

Lisäksi sinun tulee sopia lainan siirrosta suoraan pankkisi kanssa, ja kauppahinta talletetaan siirron ajaksi pankin vakuustilille.

Lainan uuteen asuntoon siirtämisen yksityiskohtia

Kun olet siirtämässä ASP-lainaasi uuteen kohteeseen, aikaisemman ensiasunnon tulee olla myytynä ennen kuin laina on mahdollista siirtää.

Lisäksi sinun tulee omistaa seuraavasta asunnosta vähintään 50 prosenttia. Seuraava asunto tulee hankkia 6 kk kuluessa edellisen asunnon myynnistä.

Mikäli et hanki seuraavaa asuntoa (tai omakotitalon rakentamista ei ole aloitettu) 6 kk kuluessa, voit hakea Valtiokonttorilta lisäaikaa korkotukilainan voimassaololle toiset 6 kk.

Tämän hakemuksen pitää olla Valtiokonttorilla saapuneena ennen kuuden kuukauden määräajan umpeutumista. Sinun tulee liittää kopio ensiasunnon myynnin kauppakirjasta hakemukseen.

Kun lomake (“Omistusasunnon korkotukilainan jatkoajan hakeminen”, ladattavissa Valtiokonttorin nettisivuilta) saapuu Valtiokonttorille, se käsitellään viikon sisällä, ja sinulle ilmoitetaan päätöksestä joko sähköpostitse tai postitse.

Jos et hanki asuntoa tämän Valtiokonttorin myöntämän 6 kk lisäajan kuluessa, korkotuen katsotaan päättyneen jo siinä vaiheessa, kun asunnon myyntipäivästä on kulunut 6 kk.

ASP-korkotukilaina voi siirtyä sellaisenaan, jos uuden asunnon hankintahinta tämän sallii ja voit maksaa lisälainalla mahdollisen erotuksen.

Valtiokonttorin esimerkki ASP-lainan siirrosta

Uusi asunto maksaa 150 000 euroa.

Voimassa olevaa ASP-korkotukilainaa on 85 000 euroa, jossa takausta on 21 250 euroa (25 prosenttia).

Uuteen kohteeseen voi kaiken kaikkiaan kohdistua takauslainaa 85 prosenttia eli 127 500 euroa, josta takausta voi olla enimmillään 20 prosenttia eli 25 500 euroa.

Olemassa oleva ASP-korkotukilaina siirretään sellaisenaan, jolloin uutta takauslainaa voi olla 42 500 euroa (127 500–85 000 euroa) ja tästä takausta 4 250 euroa (25 500–21 250 euroa).

ASP-lisälainan osalta tulee maksaa takausmaksu.