ASP lisälaina valtiontakaus – ehdot ja säännöt

Yleiskatsaus niihin ehtoihin ja sääntöihin, joita ASP lisälaina valtiontakaus sisältää osana ASP-järjestelmää sekä lainsäädäntöä.

Valtiontakaus on yksi niistä keinoista, joilla ASP-järjestelmässä pyritään helpottamaan nuorten suomalaisten ensiasunnon hankintaa, korkotuen ja verohelpotusten ohella.

Kun olet saanut tarvittavat säästöt kokoon ASP-tilillesi, pankkisi voi myöntää ASP-lainan, johon tyypillisesti ensiasunnon ostajan vakuudeksi tarvittavan ilmaisen valtiontakauksen voi saada vain kaupanteon yhteydessä.

Yleisellä tasolla kaikkien ASP-etujen, myös valtiontakauksen, saaminen edellyttää, että ostamasi ensiasunto tulee omaan, vakituiseen asumiskäyttöön.

Valtiontakaus ASP-lainalle ja lisälainalle

Tarvittaessa saat siis ASP-lainallesi ensiasunnon kaupanteon yhteydessä maksuttoman valtiontakauksen, jonka hinta muille ensiasunnon ostajille on 2,5 prosenttia taattavasta lainasummasta.

Saadaksesi tämän perus-valtiontakauksen, sinun on sovittava siitä kirjallisesti ennen asunnon kaupantekoa käytävien lainaneuvottelujen yhteydessä.

Valtion takaamaa ASP-lainaa voi olla enintään 90 prosenttia asunnon hankintahinnasta.

Esimerkiksi Danske Bankin asiakkaista noin 60 % (kuusi kymmenestä asiakkaasta) joutuu kuitenkin turvautumaan ensiasunnon hankinnassaan vielä lisälainaan, jonka määrä on keskimäärin reilut 20% koko lainasummasta.

Valtiontakauksen voi saada ASP-lainan ohella myös tälle ASP-lisälainalle ja kummassakin lainassa takaus voi olla maksimissaan 25 % lainasta.

Lisälainan osalta takaus on maksullinen (yllämainittu 2,5 prosenttia taatusta lainasummasta). Lisäksi asuntokohtainen valtiontakauksen enimmäismäärä on 50 000 euroa.


Jos siirrät valtiontakauksellisen ASP-laina uuteen kohteeseen, tällöin valtion takaamaa lainaa voi olla enimmillään 85% asunnon hankintahinnasta. Takaus voi tällöin olla enintään 20 prosenttia lainasta.