ASP tili Aktia – avaus ja ASP-lainan otto

Katsaus ASP tili Aktia avaamiseen ja ASP-lainan ottamiseen pankin kautta.

Yleisellä tasolla ASP-lainan ottaminen Aktia pankista on hyvä vaihtoehto ensiasunnon hankintaa silmälläpitäen.

Asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva ASP-laina on valtion korkotukemaa, erityisehtoista asuntolainaa, jonka saamisen perustana on että noudatat ASP-tilin säästöehtojen täyttymistä.

ASP-lainoilla on olemassa asetuksilla säädetyt enimmäismäärät, mutta ensiasunnon ollessa näitä maksimimääriä korkeampi, voit täydentää rahoitustarvetta muulla Aktian myöntämällä rahoituksella.

Kun olet säästänyt Aktian ASP-tilillesi 10 % ensiasunnon hankintaan tarvittavasta summasta, pankki maksaa (1 % vuotuisen verottoman koron ohella) lisäksi 4% lisäkoron ensimmäiseltä säästövuodelta sekä (enintään) viideltä seuraavalta vuodelta.

Aktiasta ASP-lainan hakeminen on tehty mahdollisimman suoraviivaiseksi, sillä voit täyttää lainahakemuksen suoraan Aktian verkkopankissa. Voit täyttää ASP-asuntolainahakemuksen, vaikka sopivaa kohdetta ei vielä olisi löytynyt.

ASP-tilin avaamisen ja asuntosäästämisen hyödyt Aktian kautta

Voit avata ASP-tilin ottamalla yhteyttä Aktia pankin asiakaspalveluun, josta saat yksityiskohtaiset ohjeet tilin avaamista varten ja ASP-sopimuksen allekirjoittamiseen.

Esimerkiksi 15-17-vuotiaat ASP-säästämistä aloittavat joutuvat tyypillisesti käymään Aktian konttorissa yhdessä holhoojansa kanssa allekirjoittamassa tämän sopimuksen.

Konttorissa käyminen on tilin avaamisessa myös useimmiten hyödyllinen sen takia, että jos asioit pankin lainapalveluiden asiantuntijan kanssa, hän voi auttaa sinua tekemään realistisen asuntosäästösuunnitelman kohti ensiasunnon ostoa.

Kun teet talletuksia avaamallesi ASP-tilille, Aktia maksaa sinulle näistä talletuksista 1 %:n vuotuista talletuskorkoa, joka on verotonta tuloa (normaalisti korkotuotot ovat lähdeveron (30% verotaso) alaista tuloa.

Lisäksi Aktia maksaa sinulle 4 % kiinteän lisäkoron talletusvuonna ja korkeintaan viitenä sitä seuraavana vuonna, kun pääset säästötavoitteeseesi ja ostat ensiasunnon.

ASP-lainan ottamisen edut Aktia pankista

Kun olet päässyt ASP-säästämistavoitteeseen, eli 10 % omarahoitusosuuteen, Aktia lainaa sinulle puuttuvat 90 % ensiasunnon hankintahinnasta.

Maksimissaan voit maksaa pankille lainaamiasi rahoja jopa 25 vuoden laina-ajalla, ja lainan takaisinmaksun vakuudeksi käy hankitta asunto, sekä tarvittaessa saat lainalle lisävakuudeksi valtion ilmaisen osatakauksen.

Tämä ASP-lainan maksuton valtiontakaus on merkittävä etu ASP-järjestelmässä, sillä normaalisti on tällaisen palvelun hinta on 2,5 % takauksen määrästä.

Valtio maksaa lisäksi osan ASP-lainan koroista 10 ensimmäisen lainavuoden ajan, mikäli korkotaso nousee tällä periodilla yli 3,8 % tason.


Korkotukea maksetaan 70 % siltä korkotukilainan vuosikoron osalta, joka ylittää 3,8 % jäljellä olevasta lainapääomasta. Voit vähentää lainan korkoja verotuksessa.