ASP tili – ikä vaatimukset 2019

ASP tilien avaamiseen liittyy joukko ikä-vaatimuksia, niin alaikärajojen kuin yläikärajojenkin suhteen.

Kun asuntosäästöpalkkiolaki aikoinaan säädettiin vuonna 1980 (laki tuli voimaan helmikuussa 1981), sen tarkoituksena oli kannustaa nuoria suomalaisia säästämään ensiasuntoa varten valtion tuella ja pankkijärjestelmän kautta.

Viimeisin muutos siihen, minkä ikäiset kansalaiset voivat avata ASP-tilin ja alkaa säästämään järjestelmän puitteissa kohti ensiasuntoa, tehtiin vuoden 2014 aikana.

Tuolloin ASP-sopimuksen yläikäraja nostettiin 39 ikävuoteen ja alaikäraja laskettiin 18 ikävuodesta 15 ikävuoteen.

ASP-säästötilin ja ASP-lainan alaikärajavaatimukset

Voit aloittaa ASP-säästämisen valitsemassasi pankissa jo 15-vuotiaana, tosin holhoojan suostumuksella (jonka tulee normaalisti olla mukana, kun käyt pankin konttorissa avaamassa ASP-tilin).

15-17-vuotiaana ASP-tilin avaamiseen liittyy joukko erityisehtoja, joista tärkein on se, että voit tallettaa tilille vain itse ansaitsemiasi ansioista, esimerkiksi kesätöistä. Lisäksi joudut kerran vuodessa tekemään ilmoituksen pankille tallettamiesi säästöjen alkuperästä.

Vaikka ASP-lainaan on muutoin mahdollista päästä käsiksi nopeimmillaan jo kahdessa vuodessa, ASP-lainalla on alaikärajana 18-vuotta (eli 15-vuotiaana säästämisen aloittanut ei voi ottaa ASP-lainaa 17-vuotiaana).

ASP-säästötilin ja ASP-lainan yläikärajavaatimukset

ASP-tilin avaamisessa on Asuntosäästöpalkkiolain mukaan yläikärajana 39-vuotta, johon on olemassa tärkeä poikkeussääntö.

Avioparin avatessa yhteisen ASP-tilin toinen puolisoista voi olla tilin avaushetkellä 40 vuotias tai sen yli.

ASP-lainan voi ottaa, jos on liittynyt ASP-säästäjäksi ikärajasääntöjen puitteissa, yli 39-vuotiaana.

ASP-järjestelmän yleisenä yläikärajana on 49-ikävuotta, johon saakka voit säästää rahaa ASP-tilillesi ja ottaa ASP-lainan.

ASP-lainan maksimilaina-aikana on puolestaan 25 vuotta, joten vielä 74-vuotiaalla saattaa olla takaisinmaksamatonta ASP-lainaa.