ASP tili Oma Säästöpankissa

ASP tili Oma Säästöpankki ryhmän pankissa on yksi parhaista markkinoilla olevista vaihtoehdoista asuntosäästäjälle, tarjoten lain takaamat edut sekä pankin omat edut asuntosäästäjä-asiakkailleen.

Oma Säästöpankki on lainakannalla mitattuna Suomen 10. suurin asuntolainojen tarjoaja kotitalouksille ja esimerkiksi Hypo-konsernia (Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen Asuntohypopankki) suurempi.

ASP-tilin avaaminen Oma Säästöpankissa on monella tapaa täydellinen ratkaisu ensiasunnon ostamisessa.

Tavoitteena sinulla ASP-tiliasiakkaana on saada kokoon talletuksina Oma Säästöpankkiin 10 % ensiasuntosi hankintahinnasta (ns. omasäästöosuutena).

Pankki lupaa puolestaan sinulle onnistuneen säästämisen ja muiden lainanmyöntöedellytysten täyttymisen myötä tarjota asuntolainan, jolla saat katettua loput 90 % hankintahinnasta.

Eri vaihtoehtoihin ja eri pankkien ASP-tileihin ja ASP-lainoihin kannattaa tutustua jo ennen säästämistä, vaikka tilin mutkaton vaihtaminen onkin mahdollista ja voit ottaa ASP-lainan eri pankista kuin missä ASP-tilisi aiemmin sijaitsi.

Mikäli valitset Oma Säästöpankin ASP-tilipankiksesi, niin sinun kannattaa varata aika lähimpään konttoriisi tilinavausta ja säästösopimuksen allekirjoittamista varten. Tapaamisessa voit ottaa esille samalla kaikki ne kysymykset, joihin pankkien verkkosivustot eivät pysty vastaamaan.

Oma Säästöpankki ASP laina.

Oma Säästöpankki ryhmän ASP-tili

ASP-tallettamisen perusehtoihin lukeutuvat se, että järjestelmään osallistujan tulee olla iältään 15-39-vuotias, ja se, ettei hän ole aiemmin omistanut 50% tai enemmän asunnosta.

ASP-säästäminen tarkoittaa käytännössä, että tavoitteenasi on tallettaa ASP-tilillesi, yksin tai yhdessä puolisosi kanssa, 10 % ensiasunnon kauppahinnasta tai omakotitalon rakentamiseen liittyvästä kustannusarviosta.

Tähän säästämiseen liittyy joukko reunaehtoja, joista tärkeimpiä on se, että säästöjä täytyy kertyä vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä ja vähintään 150-3000 euro per neljännes.

Kun käyt avaamassa ASP-tilin Oma Säästöpankissa, saat samalla mukaasi laskelman, josta näet nopeasti, minkälaisella kuukausierällä pääset säästötavoitteeseesi haluamassasi ajassa.

Jos käy niin, että elämäntilanteesi muuttuu yllättäen, voit lopettaa ASP-säästämisen koska tahansa, ja nostaa tilin varat tiliehtojen puitteissa muuhun käyttötarkoitukseen, jolloin ne tosin jäävät ilman ASP-säästämisen tuomia etuuksia.

Perustilanteessa ASP-tilillesi maksetaan talletuskorkona 1 %, ja se liitetään tallettamaasi pääomaan vuosittain.

Tämän päälle tuleva lisäkorko on vähintään 2 % aloittamisvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta. Ajankohtainen Oman Säästöpankin maksaman lisäkoron suuruus (lain mukaan 2% – 4%) selviää suoraan pankin verkkosivuilta tai kysymällä asiakaspalvelusta / tapaamisessasi pankin konttorilla.

Lisäkorko maksetaan säästöillesi, kun säästötavoite on saavutettu ja asunnon kauppakirja allekirjoitettu tai asunnon loppukatselmus suoritettu.

Hienona oheiskannustimena tämän koron saamiselle on se, että sekä talletuskorko että lisäkorko ovat verovapaata tuloa.

Oma Säästöpankki ryhmän ASP-lainan saaminen

Kun haet ASP-lainaa onnistuneen ASP-säästämisen myötä, tälläinen ASP-lainoitus voi koostua Oman Säästöpankin kautta ASP-korkotukilainasta ja lisälainasta.

ASP-lisälainaa voit saada tapauksissa, jos korkotukilaina yksistään ei riitä ensiasunnon hankintahinnan kattamiseen yhdessä omarahoitusosuuden kanssa.

Tässä yhteydessä lainan korkotuella tarkoitetaan, että valtio maksaa lainaasi korkotukea 70 % siitä osasta ASP-lainan korkoa, joka ylittää 3,8 %.

Korkotukea maksetaan ASP-lainalle ensimmäisen 10 vuoden ajan lainan nostohetkestä alkaen.

ASP-laina saa lain puitteissa olla enintään 90 % asunnon hankintahinnasta ja siihen liittyy myös enimmäismääriä asunnon sijaintikunnan perusteella.

1. Helsinki 180 000 €
2. Espoo, Vantaa, Kauniainen 145 000 €
3. Muut kunnat 115 000 €

Oma Säästöpankki ryhmän konttoritoimipaikoista siten alueilla Akaa, Alajärvi, Alavus Keskusta, Alavus Tuuri, Haapajärvi, Hamina, Hämeenlinna Hauho, Hämeenlinna Keskusta, Ilmajoki, Imatra, Joensuu Hammaslahti, Joensuu Keskusta, Joroinen, Jyväskylä, Kankaanpää, Kauhajoki…

…Kotka, Kouvola, Kuortane, Kurikka Jalasjärvi, Kurikka Keskusta, Lahti, Lappeenranta Joutseno, Lappeenranta Keskusta, Lempäälä Ideapark, Mikkeli, Oulu, Parikkala, Parkano, Riihimäki, Sastamala, Savonlinna, Seinäjoki Hyllykallio, Seinäjoki Keskusta, Tampere, Turku, sekä Ähtäri ASP-lainan enimmäismäärä on 115 000 euroa.

Viitekorkona lainalle on joko Sp-prime tai 12 kk Euribor, josta sovitaan lainasopimusta tehtäessä.

Lisäksi lainaneuvotteluissa sovitaan lainan lyhennystavasta. Korkotukiaikana voi lain mukaan käyttää korkeintaan kaksi lyhennysvapaata kuukautta vuoden aikana.

Laina-aika on enintään 25 vuotta.

Vakuudet Oma Säästöpankki ryhmän ASP-lainalle

Normaalitapauksessa Oma Säästöpankista saamasi ASP-rahoituksen vakuudeksi riittää ostettava ensiasunto yhdessä valtion asuntolainatakauksen kanssa.

Valtion takaaman ASP-lainan suuruus voi olla enintään 90 % asunnon hankintahinnasta, kun normaaleissa asuntolainoissa suuruus voi olla maksimissaan 85 %.


Valtiontakaus lainalle on ilmainen palvelu, ja sen suuruus ASP-lainoissa on enintään 25 % (normaalisti 20 %) omistusasuntolainasta, kuitenkin maksimissaan 50 000 euroa.