ASP tili POP pankissa – hyödyt ja edut

ASP tili POP pankissa on yksi parhaista tavoista aloittaa säästäminen ensiasuntoa varten asuntosäästöpalkkiosta (ASP) säädetyn lain perusteella.

ASP-järjestelmä on luotu valtion toimesta kannustamaan 15-39-vuotiaita suomalaisia säästämään rahaa kohti ensiasunnon ostamista.

POP pankin omien tilastojen mukaan heidän asiakkaillaan ensiasunnon ostaminen tulee tyypillisesti ajankohtaiseksi noin 28-vuotiaana, eli usein siinä elämänvaiheessa, johon liittyy vaikkapa naimisiin meneminen sekä työelämässä vakinaisen paikan löytyminen.

Samoin POP pankin tilastojen perusteella suomalaiset suosivat noin 20 vuoden (20-25) mittaisia asuntolainoja, joissa lainaamisen kustannukset pysyvät riittävän mataliina, jättäen rahaa muuhunkin elämiseen.

ASP-laina on pituudeltaan maksimmissaan 25-vuotta, joten se joustaa myös tältä näkökulmalta erinomaisesti suurimman osan lainaajista tarpeisiin.

ASP-tilin avaaminen POP pankissa on tehty helpoksi, sillä voi tehdä ajanvarauksen haluamaasi pankin toimipisteeseen suoraan netissä, sinulle sopivana ajankohtana.

Tavatessasi pankin edustajan, ASP-sopimus räätälöidään sinulle sopivaksi sekä talletuserien lukumäärän, suuruuden, ja aikanaan tarvittavan lainan määrän osalta.

Voit suunnitella yhdessä pankkineuvojasi kanssa säästämistä selkeyttävän, ei-sitovan ja alustavan tavoiteaikataulun, jolloin toivot asunnon ostoon tarvittavan summan olevan säästettynä.

POP pankki.

POP Pankin ASP-tilille säästäminen

POP pankin kautta ASP-tilin käyttäminen ja ASP-säästäminen on yksinkertaista.

Alkuun teet paikallisen POP Pankkisi kanssa ASP-säästämissopimuksen ja talletat avaamallesi ASP-tilille 10 % asunnon ostohinnasta, nopeimmillaan ASP-sääntöjen puitteissa kahden vuoden aikana säästämisen aloittamisesta.

Kun olet avannut ASP-tilin, sinun tulee tallettaa tilille kalenterineljännesvuosittain (3 kk) vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa. Siten tasaisella säästämisellä pääset helposti alkuun jo 50 euron kuukausisäästöillä.

Talletuseriä tulee ASP-säästöaikana olla sääntöjen mukaan vähintään kahdeksan, mutta niiden ei tarvitse kuitenkaan olla perättäisiä kalenterivuosineljänneksiä.

Kun olet saanut säästettyä 10 % ja ehdot säästöjen aikataulusta ja eristä ovat täyttyneet, sekä hankit ensiasunnon, POP pankki lainaa sinulle puuttuvat rahat (enintään 90%) asunnon ostosummasta.

ASP-laina vastaan tavallinen asuntolaina POP Pankista

POP pankin kautta ASP-säästämisellä ja ASP-lainalla on useita etuja verrattuna, jos ottaisit normaalin asuntolainan pankista.

Ensinnäkin ASP-tilisi kerryttää säästetyille rahoille erinomaisen vuotuisen talletuskoron (1% vuonna 2019) lisäksi lisäkorkoa (2%-4%), joista jälkimmäinen tilitetään sinulle kun hankit ensiasunnon, palkkiona onnistuneesta säästöohjelmasta.

Lisäkoron suuruudesta sovitaan ASP-sopimuksessasi.

Sekä vuotuinen talletuskorko että lisäkorko ovat verotonta tuloa, joka on yksi valtion ASP-järjestelmän tavoista kannustaa käyttämään tätä vaihtoehtoa kohti ensiasunnon omistamista.

POP pankin ASP-lainan korko on muita ensiasunnon hankintaan tarkoitettuja lainoja edullisimpi, ja valtio tukee lainan takaisinmaksua korkotuen kautta (mikäli korkotaso nousee ensimmäisen 10 takaisinmaksuvuoden aikana yli 3,8 %, valtio maksaa tukena ylimenevästä osasta 70 % osuuden).

Myös lainan valtiontakaus on maksuton, toisin kuin tavallisessa ensiasuntolainassa.

ASP-lainan valtiontakaus voi olla jopa 25 prosenttia asunnon hankintahinnasta, kun normaalisti sen suuruus on enintään 20 prosenttia hankintahinnasta.