ASP tilin avaaminen ja sulkeminen

Katsaus ASP tilin avaaminen ja sulkeminen vaatimuksiin ja ehtoihin pankkien toimesta ja eduskunnan säätämän asuntosäästöpalkkio-lain perusteella.

Perusteiltaan ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva, eduskunnan alunperin vuonna 1980 lailla asettama järjestelmä.

Järjestelmän tarkoituksena on valtion osalta tukea nuoria suomalaisia ensimmäisen omistusasunnon hankinnassa tarjoamalla erilaisia poikkeuksellisia etuja yhteistyössä rahoituslaitosten kanssa.

Keskeisiin näihin etuihin lukeutuvat veroton talletuskorko ja lisäkorko säästöille, alhaisempi lainakorko kuin muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korko, valtion korkotuki lainalle kymmenen vuoden ajaksi, sekä maksuton valtiontakaus.

ASP-tilin avaaminen

ASP-tilejä tarjoavat käytännössä kaikki Suomen suurimmat pankit ja rahoituslaitokset, mukaanlukien Osuuspankki, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, Säästöpankki, Aktia Bank, S-Pankki, POP Pankki, Ålandsbanken, Hypo-pankki, sekä Oma Säästöpankki.

Säästämisen aloittamiseksi pankin kanssa sinun tulee tehdä ASP-sopimus. Tässä sopimuksessa on yksityiskohtaisia tietoja avatusta ASP-säästötilistä sekä sen tallettamisehdoista.

Lisäksi ASP-sopimuksessa sovitaan pankin maksamasta verovapaasta 1 prosentin vuotuisesta korosta ja 2–4 prosentin lisäkorosta.

Voit käydä avaamassa ASP-säästötilin valitsemassasi pankissa, jos olet iältäsi 15-39-vuotias, etkä ole omistanut aikaisemmin asuntoa.

ASP-sopimuksessa pankin kanssa voi olla mukana aviopuoliso, joka on jo täyttänyt 40 vuotta. mikäli olet iältäsi 15-17-vuotta, alaikäinen, voit tehdä sopimuksen pankissa vain käymällä tekemässä sen yhdessä huoltajasi kanssa.

Et voi avata asuntosäästöpalkkio-tiliä, mikäli olet aikaisemmin omistanut 50 prosenttia tai enemmän asunnosta.

Jos olet saanut määräosan asunnosta (tarkoittaen alle 100 prosentin omistusosuutta) vastikkeetta, eli esimerkiksi lahjana tai perintönä, voit yhä avata ASP-tilin.

ASP-etuihisi säästäjänä ei tule myöskään vaikuttamaan asunto, johon olet saanut määräosan ASP-tilin avaamisen jälkeen.

Kun olet avannut ASP-tilin, voit siirtää sen talletusaikana pankista toiseen ja hakea ASP-lainaa eri pankista kuin missä alunperin aloitit ASP-säästämisen. ASP-tilin tulee tosin olla siirrettynä uuteen luottolaitokseen kaupantekohetkellä. Talletuksillesi tulevan lisäkoron maksaa aina ASP-lainan myöntävä pankki.

Voit tehdä muitakn muutoksia ASP-tiliin säästämisen aikana. Tärkein näistä on se, että voit liittää ASP-sopimukseen esimerkiksi puolison tai muun yhteistallettajan tilin avaamisen jälkeen.

Edellytyksenä tiliin liittämiselle on, että tämä henkilö täyttää tallettajalle asetetut yleiset ehdot. Aviopuoliso voidaan tosin liittää tiliin mukaan, vaikka hän olisi jo täyttänyt 40 vuotta. Muiden yhteistallettajien on täytettävä ikärajaehdot.

ASP-tilin sulkeminen ja lopettaminen

Voit lopettaa ASP-tilille säästämisen ja käyttää sillä olevat rahat johonkin muuhun tarkoitukseen kuin ensiasunnon ostoon milloin tahansa haluat.

Säästöille ei tässä tapauksessa kuitenkaan makseta ASP-tilin mukaisia verovapaita korkoja.

Voit myös avata ASP-tilin uudestaan milloin haluat, mikäli ikään liittyvä ehto täyttyy ja olet edelleen asuntomarkkinoilla ensiasunnon ostajana. Halutessasi avata tilin uudestaan, sinun tulee tehdä pankin kanssa uusi ASP-sopimus.

Toisaalta ASP-sopimus purkautuu automaattisesti, jos nostat ASP-tililtäsi varoja ennen sopimuksen ehtojen täyttymistä.