ASP tilin avaus Handelsbankenissa

ASP tilin avaus Handelsbankenissa on yksi parhaista vaihtoehdoista ASP-säästämisen aloittamiseen Suomen asuntosäästömarkkinoilla.

Suomen Pankin tilastojen mukaan Handelsbanken on maan kuudenneksi suosituin kotitalouksien asuntolainojen tarjoaja, noin kolmen prosentin markkina-osuudella ja 3,0 miljardin lainakannalla.

Pääset helpoiten avaamaan ASP-tilin ja säästämisessä alkuun ottamalla yhteyttä lähimpään Handelsbankenin konttoriisi.

Konttorin asiakasvastaava on paras tietolähde ASP-tiliin liittyviin kysymyksiisi ja saat samalla hyviä säästämiseen liittyviä neuvoja, joilla pääset tallettamisessa alkuun.

Voit avata ASP-tilin Handelsbankenissa, mikäli olet 15-39-vuotias etkä ole aiemmin omistanut omaa asuntoa.

Voit siirtää ASP-tilin Handelsbankeniin jostakin toisesta pankista halutessasi tai voit hakea lainaa Handelsbankenista, vaikka ASP-tilisi on toisessa pankissa.

Lisäksi halutessaan aviopuolisot voivat aloittaa ASP-säästämisen yhdessä, vaikka toinen olisikin yli 40-vuotias.

Perinnöksi tai lahjaksi saatu asunto ei estä ASP-tilin avaamista Handelsbankenissa, jos et omista asuntoa kokonaan.

Ikä ei ole esteenä ASP-tilin avaamiselle Handelsbankenissa, vaan pääset kiinni säästämiseen jo 15-vuotiaana ja matkan kohti omaa ensiasuntoa ensimmäisestä kesätyöpalkasta tallettaen.

Huomioitavaa alaikäisissä tallettajissa on se, että alle 18-vuotias voi tallettaa tilille vain itse ansaittuja rahoja, kuten kesätyöpalkan.

Handelsbankenin ASP-tilin toiminta ja säästötavoite

Kun teet ASP-tilillesi 150 – 3 000 euron kokoisia talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä ja säästät kokoon minimissään 10 % asunnon hankintahinnasta, voit saada Handelsbankenilta lainaa asunnonostoon.

Halutessasi voit lopettaa ASP-säästämisen kesken, jos tarvitset säästövarat johonkin muuhun tarkoitukseen. Tällöin pankki ei tosin maksa lisäkorkoa, ja verottaja perii talletuskorosta lähdeveron. Halutessasi voit myöhemmin aloittaa ASP-säästämisen uudestaan tekemällä Handelsbankenissa uuden ASP-sopimuksen.

Pankki maksaa asuntosäästötilillesi 1 prosentin kiinteää vuosikorkoa sekä 4 prosentin lisäkorkoa. Lisäkoron saat säästämisen aloittamisvuodelta ja enintään seuraavalta viideltä kalenterivuodelta.

Mikäli avaat ASP-tilin pankissa alle 18-vuotiaana, voit sopia, että lisäkoron maksu alkaa vasta, kun täytät 18 vuotta.

ASP-laina Handelsbankenista

ASP-lainaa voit saada pankista, kun säästät ASP-tilillesi vähintään 10 prosenttia ensiasunnon hinnasta ja täytät kaikki ASP-säästösopimuksen ehdot.

Vaikka ASP-säästövoitteesi olisi täyttynyt toisessa pankissa, voit saada ASP-lainan Handelsbankenista.

ASP-lainaa voit saada jopa 90 prosenttiin asti asunnon arvosta ja ASP-lainan takaisinmaksuaikana voi olla korkeintaan 25 vuotta.

Saat ASP-lainalle maksuttoman valtion korkotuen 10 vuodeksi lainan ensimmäisestä nostosta lukien.

Jos korko tulee ylittämään tänä periodina 3,8 prosentin rajatason, valtio tulee maksamaan 70 prosenttia tason ylittävästä korosta. Lainakoron voit sitoa haluamaasi viitekorkoon.

Päävakuutena ASP-asuntolainassasi on hankkimasi asunto, mutta ylimenevälle osalle voit saada maksuttoman valtiontakauksen. Jos ASP-laina ei riitä, voit hakea Handelsbankenin lisälainaa, johon ei tosin sovelleta ASP-sopimuksen ehtoja.

ASP-korkotukilainan enimmäismäärä riippuu siitä, missä ensiasuntosi sijaitsee. Voit saada lainaa Helsingissä enintään 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa enintään 145 000 euroa, sekä muissa Suomen kunnissa enintään 115 000 euroa.