ASP tilin uudelleen avaaminen

Katsaus siihen, onko ASP tilin uudelleen avaaminen mahdollista, ja mitä ehtoja tilin uudelleen avaamiselle on asetettu.

ASP-järjestelmä ja sen sääntely perustuu pohjimmiltaan asuntosäästöpalkkiolakiin, jonka eduskunta sääti alunperin vuonna 1980.

Tätä lakipohjaa tulkitsee ja ohjeistaa pankeille etenkin Valtiovarainministeriön alainen keskusvirasto Valtioneuvosto.

Sääntelyn ja ohjeistuksien perusteella yleissääntönä ASP-tilin avaamiselle on se, että olet 15–39-vuotias etkä ole aiemmin omistanut asuntoa.

Tilin avaamisen sopimuksessa voi olla mukana aviopuoliso, joka on jo täyttänyt 40 vuotta. Jos olet puolestaan alaikäinen, voit tehdä sopimuksen pankissa yhdessä huoltajasi kanssa.

Samaan tapaan tilin avaamisen ehtona on, että et ole aiemmin omistanut 50 prosenttia tai enemmän asunnosta. Voit kuitenkin yhä avata ASP-tilin, jos olet saanut määräosan asunnosta (alle 100 prosenttia) vastikkeetta eli esimerkiksi lahjana tai perintönä.

Asuntosäästöpalkkiotilin uudelleen avaaminen pankissa

Valtioneuvoston ohjeistuksen pohjalta voi lopettaa milloin tahansa ASP-tilille säästämisen ja käyttää varat muuhun tarkoitukseen kuin ensiasunnon ostoon.

Huomaa, että kun lopetat ASP-tilin, säästöille ei tällöin kuitenkaan makseta ASP-tilin mukaisia verovapaita korkoja.

Tilin avaaminen uudelleen on sallittua niin monta kertaa kuin tarvitset, ehtona ollessa, että kaikki tilin avaamiseen liittyvät ehdot täyttytävt, mukaanlukien ikään liittyvät ehdot sekä että olet edelleen ensiasunnon ostaja.


Mikäli haluat avata ASP-tilin uudestaan, sinun pitää tehdä pankin kanssa uusi ASP-sopimus. Parhaiten pääset alkuun ottamalla valitsemasi pankin asiakaspalveluun, joka ohjeistaa sinut tekemään sopimuksen joko käymällä pankin konttorilla tai asioimalla pankin verkkopalvelussa.