AUDUSD valuuttapari treidauksessa

Australian dollarin (AUD) ja Yhdysvaltain dollarin (USD) välinen valuuttapari on yksi maailman yleisimmin treidatuista valuuttamarkkinoiden kaupankäyntikohteista.

Kaupankäynnin volyymipohjaisesti tarkasteluna kumpikin kuuluu markkinoiden tärkeimpiin globaaleihin päävaluuttoihin. Bank of Settlementsin (BIS) tilastojen mukaan USD on maailman suosituin treidausvaluutta, kun taas AUD on samassa tilastossa viidennellä sijalla.

10 Australian dollarin seteli.

AUD/USD lasketaan yleensä ns. hyödykevaluuttapareihin, joihin kuuluvat valuutat, joita käyttävät maat omaavat suuria varallisuuksia raakamateriaalihyödykkeitä. AUD/USD parin ohella näitä valuuttapareja ovat etenkin USD/CAD ja USD/NZD.

AUD/USD valuuttaparin suhteen sen hintamuutoksiin vaikuttaa katalyyttinä varsinkin kulta. Sekä Yhdysvallat että Australia ovat suurimpia kullantuottajamaita, ollen tässä tilastossa toisena (Yhdysvallat) ja kolmantena (Australia).

Lisäksi Yhdysvallat on maailman neljänneksi suurin kullan vientimaa (noin US$19,3 miljardin vuosiarvosta) ja Australia seitsemänneksi suurin (US$10,7 miljardia).

On tärkeä huomata, että kullan maailmanmarkkinahinnan muutokset vaikuttavat erilailla suhteessa kuhunkin valuuttaan.

Yhdysvaltain dollarin osalta kullalla on käänteinen vuorovaikutus, kun taas AUD valuutan ulkoinen arvo on usein positiivisesti korreloitunut kullan hinnan muutosten kanssa.

Perinteinen näkemys AUD/USD valuuttaparin suhteen on, että sillä on pitkän ajan yli positiivinen korrelaatio kullan hinnan muutosten kanssa.

Sen ohella, että sen hinnanmuutokset ovat hyödykevetoisia, AUD/USD on sijoittajien ja treidaajien keskuudessa suosittu finanssituote ns. Carry Trade -strategian toteuttamiseen. “Carry Trade” on strategia, jossa sijoittaja lainaa rahaa alhaisella korkotasolla ja jälleensijoittaa varat paremman tuoton sijoituskohteeseen.

Historiallisesti AUD on ollut yksi markkinoiden parhaista kandidaateista valuuttapohjaisille Carry Trade -strategioille, koska Australian keskuspankki – Reserve Bank of Australia – tyypillisesti ylläpitää muita kehittyneitä maita korkeampia viitekorkoja.

Esimerkiksi vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä AUD käteisviitekorkotaso oli 2%, Yhdysvaltain keskuspankin – Federal Reserven – vastaavan korkotason ollessa tuolloin 0.5% Yhdysvaltain dollarille.

Koska AUD tarjosi ylivertaisen korkotuoton USD valuuttaan verrattuna, AUD/USD valuuttaparista tuli sijoittajille finanssituote, jolla pystyi toteuttamaan strategioita, joilla otettiin hyöty maiden/valuuttojen korkoeroista.

Yleisellä tasolla treidaajia ja sijoittajia houkuttelee AUD/USD valuuttapariin useitakin tekijöitä.

Valuuttaparin tarjoama merkittävä likviditeetti on suotuisa päivätreidaajille, jotka pyrkivät toteuttamaan voitollisia strategioita lyhyen aikavälin sisällä tapahtuvista hintamuutoksista.

Lisäksi sijoittajat ottavat usein positioita AUD/USD valuuttaparissa tavoitteenaan pitkän aikavälin pääoman tuotto.

Huolimatta siitä, onko treidaajan kaupankäyntihorisonttina lyhyt tai pitkä aikaväli, AUD/USD on yksi parhaista finanssituotteista aktiiviselle treidaamiselle.

Australian keskuspankin (virallisesti Reserve Bank of Australia) liikkeelle laskema Australian dollari (valuuttakoodi “AUD”) on Australian virallinen valuutta.

Vuonna 2016 valuutta oli tilastojen mukaan maailman viidenneksi eniten treidattu valuutta USD:n, EUR:n, JPY:n, ja GBP:n jälkeen.

AUD kaupankäynti edustaa globaaleilla valuuttamarkkinoilla noin US$353 miljardin edestä päivittäistä volyymiä, joka vastaa noin 7% kaikesta valuuttakaupankäynnistä.

Australian dollari on keskeinen valuutta Tyynenmeren Aasian maiden välisessä kaupassa, ja sitä pidetään yhtenä ns. “turvasatamavaluutoista” maailman sijoittajien keskuudessa.

Kuten edellä jo todettiin, Australian dollarin usein tarjoama suotuisa, korkea korkotaso on tehnyt siitä myös houkuttelevan kohteen Carry Trade -valuuttastrategioiden suhteen.

Australian valuutan alkuperä juontaa juurensa aina vuoteen 1788 ja Ison-Britannian punnan käyttöön maksuvälineenä New South Wales siirtokunnan puitteissa.

Vuodesta 1825 eteenpäin Australia alkoi painamaan hopeisia ja pronssisia brittiläisiä kolikoita, joita hyödynnettiin paikallisena valuuttana. Nämä kolikot olivat käytössä aina vuoteen 1910 ja Australian punnan luomiseen saakka.

Australian punta oli ulkoiselta arvoltaan sidottu Britannian puntaan, setelirahojen painamisen alkaessa kolme vuotta sen käyttöönoton jälkeen.

Australian dollari korvasi Australian punnan maan virallisena valuuttana helmikuun 14, 1966. AUD oli alusta saakka kymmenjärjestelmää hyödyntänyt valuutta, jossa yksi dollari vastaa 100 sentti-alayksikköä.

Kansantaloudeltaan Australia on maailman vertailutaulukoissa 19. sijalla ostovoimakorjatulla bruttokansantuotteella (BKT) mitattuna.

Australia on palveluteollisuus-painoitteinen kansantalous, jossa palvelusektori vastaa noin 70% osuudella kaikista maan työpaikoista.

Hyödykkeiden vientiteollisuus on yksi maan talouden kulmakivistä, ja Australia onkin maailman 27. suurin vientimaa kokonaisviennin määrällä mitattuna. Keskeisiä vientituotteita Australialle ovat hiili, rauta, kulta, lihatuotteet, sekä vehnä.

Australian tärkeimpiin kauppakumppaneihin kuuluvat Kiina, Japani, Etelä-Korea, ja Yhdysvallat.

Käyttövaluuttana Australian keskuspankki laskee Australian dollareita liikkeelle seteleinä nimellisarvoissa AU$5, AU$10, AU$20, AU$50, ja AU$100, sekä kolikoina nimellisarvoissa ¢1, ¢2 ¢5, ¢10, ¢20, ¢50, AU$1, ja AU$2.

Sen ohella, että AUD on virallinen valuutta Australiassa, sitä käytetään laillisena maksuvälineenä Joulusaarella, Kookossaarilla, Kiribatissa, Naurussa, Norfolkin saarella, Ashmore- ja Cartier-saarilla, Australian Etelämantereen alueella, Korallimeren saarten territoriossa, sekä Heard ja McDonaldinsaarilla.


Merkitykseltään AUD valuuttaa pidetään yhtenä maailman kahdeksesta päävaluutasta. Se on suosittu treidausvaluutta etenkin USD:n, GBP:n, ja JPY:n parina.