Kun tarkoituksenasi on avata ASP-tili, voit tehdä niin vain, jos täytät ASP-säästäjille asetetut, lain määräämät minimivaatimukset.
Nämä ehdot ja vaatimukset on lueteltu eduskunnan alunperin vuonna 1980 säätämässä Asuntosäästöpalkkiolaissa, sekä Valtiovarainministeriön keskusvirasto Valtiokonttorin lakiin liittyvässä ohjeistuksessa.
ASP laki säädettiin aikanaan tukemaan nuorten suomalaisten säästämistä kohti ensiasunnon omistamista.
Tämän takia valtio on halunnut rajoittaa sekä ikähaitaria ASP-järjestelmään osallistuville, että sitä, että säästäjä on varmasti hankkimassa ensimmäistä omistusasuntoaan.
Voit avata ASP-tilin valitsemassasi pankissa tai luottolaitoksessa, mikäli olet iältäsi 15–39-vuotias etkä ole aiemmin omistanut asuntoa.
ASP-sopimuksessasi voi kuitenkin olla mukana aviopuolisosi, joka on jo täyttänyt 40 vuotta. Toisaalta, jos haluat aloittaa ASP-säästämisen alaikäisenä, voit tehdä sopimuksen pankissa vain yhdessä huoltajasi kanssa.
Estääkseen ASP-etujen väärinkäyttöä, ASP-järjestelmässä osallistuminen on rajoitettu vain niille henkilöille, jotka eivät ole aiemmin omistaneet 50 prosenttia tai enemmän asunnosta.
Voit kuitenkin avata ASP-tilin, jos olet saanut määräosan asunnosta (tarkoittaen alle 100 prosenttia) vastikkeetta, eli käytännössä esimerkiksi lahjana tai perintönä.
ASP-etuihin ei tule myöskään vaikuttamaan määräosainen asunto, jonka saat ASP-tilin avaamisen jälkeen.
Alaikäisten ASP-säästäjien ASP-tilin avaaminen
Voit aloittaa halutessasi ASP-säästämisen jo 15–17-vuotiaana, mutta tähän ikäryhmään sovelletaan poikkeuksellisia ASP-lain pohjalta olevia sääntöjä.
Ensinnäkin, mikäli olet alle 18 vuotias, voit tehdä sopimuksen vain pankissa käymällä yhdessä vanhempasi tai holhoojasi kanssa.
ASP-säästämisen ehtona on lisäksi, että olet ansainnut tekemäsi talletukset omalla työlläsi, ja sinun tulee tehdä selvitys säästöjen alkuperästä pankille ainakin kerran vuodessa.
Valtiokonttori antaa esimerkkeinä omalla työllä ansaituista varoista esimerkiksi palkkatulot ansiotyöstä, viikko- ja kuukausirahat, jotka maksetaan ASP-tallettajan palkkatilille (rahan tulee olla työtä vasten saatua, ei lahjaluonteista), sekä stipendit, jotka on saatu vaikkapa koulusta.
Esimerkkejä varoista, joita EI luokitella omalla työllä ansaituiksi ovat mm. perhe-eläke, saatu perintö, lapsilisä, tai opintotuki.
Vanhemmilta, isovanhemmilta, tai muilta lahjaksi saatua rahaa ei myöskään voida siirtää alle 18-vuotiaan henkilön nimissä olevalle ASP-tilille talletuksina.
ASP-tilin avaaminen pankissa tai luottolaitoksessa
Jos täytät ASP-säästämiselle lain puitteissa asetetut perusehdot, sinun kannattaa vertailla pankkien tarjoamia ASP-säästötilejä keskenään ennen tilin avaamista.
ASP-tilille maksetaan 1% vuotuisen talletuskoron ohella lisäkorkoa (ensimmäiseltä säästövuodelta ja enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta) kun ensiasunto on hankittu, jonka taso vaihtelee 2% ja 4% välillä, jättäen pankeille kilpailuvaraa.
Asuntosäästöpalkkio-säästäjille on monissa pankeissa tarjolla erilaisia bonuksia ja etuuksia, jotka selviävät vain tällaisen vertailun kautta.
Esimerkiksi Osuuspankin omistaja-asiakkaille kertyy OP-bonuksia kaikesta bonuksiin oikeuttavasta asioinnista, johon kuuluvat myös ASP-laina ja ASP-tili. OP-bonuksilla on mahdollista maksaa muun muassa pankin palvelumaksuja ja vakuutusmaksuja.
Kun olet säästänyt kokoon ASP-järjestelmässä tavoitteena olevan 10% ensiasunnon hankintahinnasta, voit hakea ASP-lainaa.
Tilin avaamishetkellä sinun ei tarvitse vielä kilpailuttaa ASP-lainoja pankkien välillä (joka kannattaa tehdä), sillä ASP-lainapankin ei tarvitse olla sama pankki, kuin se, missä ASP-tilisi sijaitsee (tilinsiirron ASP-lainapankkiin tulee kuitenkin olla valmis ensiasunnon ostohetkellä).