Brasilian valuutta

Brasilian valuutta “real” on nykymuodossaan ollut maan rahayksikkö vuodesta 1994.

Real, josta käytetään ISO koodia (esimerkiksi valuuttakaupan yhteydessä) BRL sekä symbolia “R$”, jaetaan edelleen 100 centavos yksikköön.

Moderni real tuli käyttöön vuonna 1994 osana Brasilian “Plano Real” suunnitelmaa, joka oli maan rahatalouden reformipaketti, tarkoituksena lopettaa kolme vuosikymmentä kestänyt inflaation periodi.

Osana tätä suunnitelmaa valuutan ulkoista arvoa on hallittu (valuuttainterventioiden kautta) suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Rahan nimi, “real” (monikossa “reais”) tulee portugalin kielen sanasta, joka tarkoittaa sekä “kuninkaallinen”. Nykyaikainen tulkinta viittaa myös portugalilaisen sanan toiseen merkitykseen, “todellinen”.

Maan valuutan symboli (nimeltään “cifrão”) on ollut käytössä nykyisen realin ohella myös kaikkien menneiden Brasilian valuuttojen symboleina. Symboli kirjoitetaan kahdella vertikaalilla viivalla, yhden sijasta.

Nämä kaksi vertikaalia viivaa viittaavat Gadeksen (moderni Cadizin kaupunki, jossa symbolilla varustettu raha ensimmäisenä oli käytössä) vaakunassa olevaan Herkuleksen kahteen pylvääseen.

Nykyään Brasilia käyttää kolikkokantanaan 5, 10, 25, 50 centavoksen, sekä R$1 kolikoita, kuin myös seteleitä nimellisarvoissa R$2, R$5, R$10, R$20, R$50, ja R$100. Näistä R$100 kolikoita näkee kuitenkin vain harvoin arkipäiväisessä käytössä.

Rahat laittaa liikenteeseen vuonna 1964 perustettu maan keskuspankki, Banco Central do Brasil, jonka päämaja sijaitsee Brasilian pääkaupungissa, Brasíliassa.

Voit käyttää realia maksuvälineenä Brasilian lisäksi ajoittain myös rajakaupungeissa Uruguain ja Paraguain puolella maiden rajaa, sillä vuosittain miljoonat brasilialaiset käyvät hyödyntämässä näiltä raja-aluilta löytyviä Duty Free shoppailu mahdollisuuksia.

Brasilian valuutta – kolikot ja setelit

Vuoden 1994 valuuttauudistuksen myötä liikkeellelasketussa ensimmäisessä valuuttasarjassa oli kolikoita nimellisarvoissa 1, 5, 10 ja 50 centavosta sekä 1 real, joita seurasi lyhyellä viiveellä 25-centavon kolikko, kukin ruostumattomasta teräksestä valmistettuna. Nämä kolikot poistuivat käytöstä vähitellen vuoden 1997 lopun muutosten myötä.

Vuonna 1998 maan keskuspankki laittoi kiertoon toisen valuuttasarjan, jossa mukana olivat kuparipäällysteiset 1 ja 5 centavos teräskolikot, messinkipäällysteiset 10 ja 25 centavos teräskolikot, kuparinikkeli 50 centavos kolikko, ja kaksoisvärinen messinki-kuparinikkelikolikko 1 realin nimellisarvossa.

Vuodesta 2002 maan keskuspankki muutti 50 centavoksen ja 1 realin kolikkojen valmistustapaa, siten, että 50 centavos on nykyisin tehty teräksestä ja 1 realin kolikko sisältää teräskeskuksen.

Kun 1 centavo kolikko poistui valmistussarjasta vuoden 2005 uudistuksissa (mutta säilyi laillisena valuuttana), maan kaupoissa pyöristetään nykyisin hinnat joko lähimpään 5 tai 10 centavoksen summaan.

Brasilian valuutta

Seteleiden suhteen Brasilia laski liikkeelle vuonna 1994 seteleitä nimellisarvoissa 1, 5, 10, 50 ja 100 reais. Näitä seurasi 2 reaisin seteli (vuonna 2000) ja 20 reais (vuonna 2001). Vaikka 1 realin seteli on edelleen laillinen maksuväline, niiden valmistus lopetettiin vuonna 2005.

Osana seteleiden kehitystä Brasilia on siirtynyt kohti muovipohjaisia (polymeeri) seteleitä. Ensimmäinen polymeeriseteli oli vuonna 2000 liikkeellelaitettu 10 realin seteli.


Vuodesta 2010 maan keskuspankki on laittanut liikkeelle myös uusin turvaominaisuuksin valmistettuja seteleitä, joiden tarkoituksena on vaikeuttaa maan valuutan väärentämistä. Myös seteleiden kokoon on panostettu, ja kukin seteleistä on nykyään erikokoinen, joka helpottaa niiden erottamista toisistaan, varsinkin näkökyvyltään rajallisten keskuudessa.