Danske Bankin ASP lisälaina

Danske Bankin ASP lisälaina on keino, jolla voit varsinkin maan kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudulla päästä helpommin kiinni ensiasuntoon.

ASP-laina sinällään on osa asuntosäästöpalkkio-järjestelmää, ja se on tarkoitettu ensiasunnon hankintaan.

Voit hakea Danske Bankilta ASP-lainaa, kun sinulla on pankissa ASP-tili, ja sillä riittävästi talletuksia ensiasunnon hankintaa varten suunnitelman mukaisesti (eli käytännössä vähintään 10 prosenttia hankintahinnasta omarahoitusosuutena).

Kun ostat asunnon ASP-säästösopimuksen mukaisesti, saat asuntolainallesi valtion takauksen sekä säästöillesi Danske Bankin maksaman 1 % peruskoron lisäksi 4 % lisäkoron.

ASP laina ja lisälaina Danske Bankista

Danske Bankin pankki auttaa sinua ASP-säästämisen yhteydessä pääsemään kiinni ensiasunnon omistamiseen ASP-korkotukilainalla sekä mahdollisella lisälainalla.

Näistä valtion korkotukeen oikeutetun ASP-lainan maksimimäärä riippuu siitä, missä kunnassa asunto sijaitsee.

Jos asunto on Helsingissä, laina voi olla enimmillään 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla, tai Kauniaisissa, 145 000 euroa, ja muissa kunnissa, 115 000 euroa.

Ongelman näissä maksimipuitteissa muodostaa se, että maan suuremmissa kaupungeissa, joissa suurin osa Danske Bankin asiakaskunnasta sijaitsee, nämä ASP lainan enimmäismäärät eivät ole riittäviä ensiasunnon hankinntaan.

Asuntojen hintakehitys onkin eriytynyt Suomessa voimakkaasti, ja toisilla alueilla asunnon hankkiminen onnistuu erinomaisesti ASP-järjestelmän mahdollistamalla lainalla, mutta varsinkin suurkaupungeissa ilman lisälainaa asuntoa ei saa.

Lisäksi ASP-lainanottajien keski-ikä on Danske Bankin tilastojen mukaan ollut viime vuosina lievässä kasvussa, ja laina otetaan keskimäärin noin 29-vuotiaana, joka on johtanut kasvaneeseen tilavampien (ja samalla kalliimpien) ensiasuntojen tarpeeseen.

Pankin antamien tietojen valossa noin 60 prosenttia kaikista ASP-lainanottajista tarvitsee myös lisälainan asunnonostoon.

Lisälainan koko on keskimäärin hieman yli 20 prosenttia koko lainasummasta.

Asuntojen hintakehitys eriytyy Suomessa voimakkaasti. Toisilla alueilla asunnon hankkiminen onnistuu hyvin ASP-järjestelmän mahdollistamalla lainalla, mutta monin paikoin ilman lisälainaa asuntoa ei saa.
Sekä ASP-korkotukilainan että mahdollisen lisälainan laina-aika sovitaan asiakaskohtaisesti, mutta maksimissaan ASP-lainan kohdalla se on lain mukaan 25 vuotta.

Lisälaina on ASP-järjestelmästä erillinen, joten siihen voidaan soveltaa ASP-lain puitteista erillisiä ehtoja ja hintoja, eivätkä ASP-edut (tai rajoitukset) myöskään siten koske sitä.