Espanjan valuutta

Espanjan valuutta on ollut vuodesta 2002 alkaen euro, jota ennen maa käytti valuuttana (vuosina 1869 – 2002) Espanjan pesetaa.

Espanjan pesetan ja euron vaihtokurssiksi muodostui käyttöönottovuonna 1 euro = 166,386 pesetaa.

Muiden euromaiden tapaan Espanjassa käytetään eurokolikoita nimellisarvoissa 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, sekä €2, ja seteleitä €5, €10, €20, €50, €100, €200, ja €500 nimellisarvoissa.

Maan seteleitä painaa Espanjan keskuspankki yhteistyössä Euroopan Keskuspankin (EKP) kanssa. Seteleistä, toisin kuin eurokolikoista, ei näy, minkä maan alueella seteli on painettu.

Käytännössä EKP painaa noin 8% euroalueen seteleistä, myös Espanjan osalta, maan keskuspankin rahapajan tuottaessa loput tarvittavasta seteleistä, määränä, jossa on suhteutettu Espanjan osuus EU:n asukasmäärästä ja BKT:stä, yhtäläisesti painotettuna.

Euroalueelle yhteiset setelit on luonut itävaltalainen taiteilija Robert Kalina, ja niistä löytyy teemoina oma väriskaalansa sekä tietty eurooppalainen arkkitehtuurin periodi.

Seteleiden etupuolelta löytyy ikkunoita ja väyliä, kun taas kääntöpuolen kuvaelmat ovat siltoja, symbolisoiden linkkejä euromaiden välillä ja toisaalta myös linkkiä tulevaisuuteen.

Alkuperäiset siltadesignit esittivät tiettyjä eurooppalaisia siltoja, mukaanlukien Venetsian Rialto ja Pariisin Seinejoen ylittävä Pont de Neuilly, mutta nämä suunnitelmat muunneltiin lopullisessa muodossaan yleisemmän näköisiksi.

Espanjalaiset eurokolikot sisältävät kolme erilaista designia.

1, 2 ja 5 eurosentin arvoiset kolikot suunnitteli Garcilaso Rollán, 10, 20, ja 50 sentin kolikot ovat Begoña Castellanoksen käsialaa, ja isoimmista kolikoista löytyy Espanjan kuninkaan portretti, Luis José Díazin studion työstämänä versiona.

Espanjan valuutta

Lisäksi kaikista espanjalaisista eurokolikoista löytyy 12 EU:n tähteä, painatusvuosi, sekä sana “España”.

Kuningas Juan Carlos I:sen kuvan ohella kolikoista löytyvät maapuolen teemoina Santiago de Compostelan katedraali sekä Miguel de Cervantes (espanjalainen kirjailija).