ETF sijoittaminen

ETF sijoittaminen tulee lyhennyksestä sanoille Exchange Traded Fund, jotka ovat yleensä rahastoja jotka seuraavat tiettyä indeksiä, mutta joilla voidaan käydä kauppaa kuin osakkeilla.

ETF tyyppiset rahastot pitävät sisällään aina indeksin määritelmän sisällään pitämät arvopaperit, jonka takia ETF:n arvon oikeellisuus on aina helppo tarkistaa.

Sijoittajana voit tyypillisesti tehdä ETF:n avulla lähes kaikkea mitä voit tehdä yksittäiselle osakkeellekin, kuten myydeä ETF:n lyhyeksi,

Koska ETF:illä käydään kauppaa osakemarkkinoilla, niitä voidan ostaa ja myydä mihin tahansa aikaan päivästä osakemarkkinoiden ollessa auki, toisin kuin sijoitusrahastoja yleensä.

Näiden EFT tyyppisten rahastojen hinta muuttuu päivän mittaan niin kuin minkä muun osakkeen hinta tahansa, ja tarvitset välittäjän voidaksesi käydä kauppaa näillä rahastoilla.

EFT:t ovat varsin kustannustehokas tapa sijoittaa indekseihin, koska toisin kuin sijoitusrahastot yleisesti, ETF:n ei tule mukaan myyntikuluja (lukuunottamatta välittäjän komissiota) eikä investointi minimejä.

Maailman ensimmäinen ETF oli Standard ja Poor yhtiön Deposit Receipt (SPDR, josta käytetään markkinaslangissa nimeä “Spider”) vuonna 1993.

Nämä SPDR:t antoivat mahdollisuuden sijoittaa S&P 500 indeksiin ostamatta koko indeksin sisältämiä osakkeita.

Vuoden 1993 jälkeen ETF:n määrä on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun, ja nyt on mahdollista mm. myös ostaa ETF:ä jotka seuraavat eri maiden indeksejä.

On olemassa myös ETF:ä jotka seuraavat indeksejä jotka on sidottu hopean, kullan, öljyn, sekä raaka-aineiden hintoihin.

Isoimmat näistä ETF rahastoista kansainvälisesti ovat Barclay iShares, PowerShares, sekä State Street StreetTracks.