Gambian valuutta

Gambian valuutta on dalasi, joka on ollut käytössä maksuvälineenä maassa vuodesta 1971 saakka.

Kun Dalasi otettiin käyttöön vuoden 1971 valuuttauudistuksen myötä, se korvasi aikaisemmin käytössä olleen Gambian punnan, suhteessa 1 punta = 5 dalasia.

Valuuttana dalasi on jaettu edelleen alayksikköihin, 100 bututsiin.

Nykyään maassa on käytössä dalasi kolikoita 25 ja 50 bututsin sekä 1 dalasin nimellisarvoissa.

Maan valuutan käyttöönoton myötä, vuonna 1971, maan keskuspankki laittoi kiertoon myös 1, 5, ja 10, bututsin kolikoita, joista 1 ja 5 bututsin kolikot olivat pronssisia ja 10 bututsin kolikko kuparinen.

Kussakin kolikossa oli maan tuolloisen presidentin, Dawda Jawaran kuva, ja niiden design oli muutoin otettu aikaisemmista Gambian punnista.

Nämä alle 25 bututsin kolikot ovat kuitenkin kadonneet käytöstä vuosien varrella, niiden alhaisen arvon myötä, inflaation viedessä niiden ostovoiman ajan yli.

Vuoden 1987 valuuttauudistuksessa Gambia toi käyttöön uudenlaiset 1 dalasin kolikon, joka oli mallinnettu Ison-Britannian 50 pencen kolikon mukaisesti.

Viimeisin suuri kolikkouudistus maassa tapahtui vuonna 1998. Tässä uudistuksessa Dawda Jawara kuva jätettiin pois kolikoista, mutta vanhat presidenttiä esittävät kolikot ovat edelleen käypää maksuvaluuttaa maassa.

1998 uudistuksessa 1 dalasin kolikkoa pienennettiin kooltaan ja painoltaan, mutta muutoin kolikkopohja pysyi muuttomattomana.

Gambian valuutta

Nykyään käytössä olevat Gambian dalasin setelit ovat nimellisarvoiltaan 5, 10, 25, 50 ja 100 dalasia.

Aikaisemmin, vuosina 1971 – 1987, maassa oli käytössä myös 1 dalasin seteleitä. Nykyiset pankkisetelit painettiin 27 heinäkuuta 1996 alkaen, viimeisimmän painosarjan ollessa vuodelta 2006.

27 heinäkuuta 2006 esitellyt Gambian keskuspankin suunnittelemat setelit pitivät setelistön kuvaiston vanhanlaisena, mutta seteleihin tuotiin mukaan parannuksina modernimpi design, kestävämpi paperin paksuus, sekä väärentämistä vaikeuttavat turvallisuusominaisuudet.

Seteleistä poistettiin vanhoissa seteleissä olevat valkoiset reunustat, sekä 5- ja 10-dalasin setelit päällystettiin erikoispäällysteellä, pidentämään niiden käyttöikää.

Turvallisuusominaisuuksien suhteen mm. 100 dalasin seteliin tuotu hopeapaperiosuus, johon on painettu kohokuviona numero 100.