Hollannin valuutta

Hollannin valuutta on vuodesta 2002 saakka ollut euro, jota ennen (vuosina 1813-2002) rahana toimi Alankomaiden guldeni.

Euro, josta käytetään ISO 4217 valuuttakoodia (muun muassa valuuttakauppaa varten) “EUR” sekä symbolia “€”, on Euroopan Unionin rahaliiton, euroalueen yhteinen valuutta.

Alankomaiden lisäksi EU:n sisällä valuuttaa käyttävät virallisena maksuvälineenä Itävalta, Belgia, Kypros, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxembourg, Malta, Portugali, Slovakia, Slovenia, sekä Espanja.

Aikaisemmin Hollannissa käytössä ollut Alankomaiden guldeni (symbolinaan “ƒ”) on itse asiassa edelleen käytössä, Alankomaiden Antillien guldeni versiona Karibianmeren Curaçaossa sekä Sint Maartenilla.

Vuoteen 2004 saakka myös Surinam käytti omaa versiotaan guldenista, mutta korvasi sen tuolloin Surinamin dollarilla.

Euro tuli käyttöön laskennallisena yksikkönä guldenin rinnalle jo vuonna 1999, mutta käytännössä maksuvälineeksi vuodesta 2002, kun hollantilaiset eurosetelit ja -kolikot laskettiin kiertoon. Valuuttojen väliseksi pysyväksi vaihtokurssiksi tuli 1 € = ƒ2.20371.

Guldeni kolikkoja pystyi vaihtamaan euroiksi maan keskuspankin, De Nederlandsche Bankin konttoreissa aina 1. tammikuuta 2007 saakka. Seteleiden suhteen Hollannin vanhat guldenit ovat vaihdettavissa euroihin aina 1. tammikuuta 2032 asti.

Hollannin valuutta – eurokolikot ja -setelit

Hollannin valuutta

Alankomaissa on käytössä kolikoita nimellisarvoissa 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, sekä €2, ja seteleitä nimellisarvoissa €5, €10, €20, €50, €100, €200, ja €500.

Suomen tapaan hollantilaiset kaupat eivät ole käyttäneet 1c tai 2c kolikoita vuodesta 2004 (vaikka nämä kolikot ovat maassa edelleen laillisia maksuvälineitä), vaan summat pyöristetään lähimpään €0,05 arvoon.

Pyöristys tapahtuu “ruotsalaisena pyöristyksenä”, eli pyöristys tapahtuu vain ostosten kokonaissummaan, ei yksittäisiin hintoihin kokonaissumman sisällä.

Kaikissa euroalueen seteleissä on yhtenäinen ulkoasu, jossa painomaan erottaa vain seteleissä olevasta sarjanumerosta. Kolikoista puolestaan löytyy yhteinen puoli sekä kullekin euromaalle ominainen puoli, josta erotat mitkä kolikot ovat painettu Hollannissa.

Alankomaiden eurokolikoita on kahta erilaista designia, joista molemmat on suunnitellut Bruno Ninaber van Eyben. Molemmissa design teoksissa on esitettynä maan kuningatar, Alankomaiden Beatrix. Lisäksi kolikoista löytyy EU:n symboli (12 tähteä) ja painovuosi.

€2 euron kolikoissa reunaa kiertävänä kirjoituksena ovat sanat GOD * ZIJ * MET * ONS (Jumala olkoon kanssamme), jota oli käytetty myös maassa aikaisemmin käytössä olleissa suurempiarvoisissa guldeni kolikoissa.