Indonesian valuutta on rupia, joka on ollut käytössä maassa vuodesta 1946.
Rupian liikkeellelaskemista ja maan rahapolitiikkaa tässä suhteessa kontrolloi Indonesian Keskuspankki, Bank Indonesia.
Valuutan ISO 4217 koodi (muun muassa valuuttakaupankäyntiä varten) on “IDR”, ja rahasta käytetään arkipäiväisissä yhteyksissä myös lyhennystä “Rp” sekä nimeä “perak” (suomennettuna “hopea”).
Indonesian rupia jaetaan edelleen 100 sen-yksikköön, vaikkakin käytännössä inflaatio on tehnyt kaikista aikaisemmista sen-pohjaisista kolikoista ja seteleistä käyttökelvottomia.
Aikanaan sekä Riau saarilla että Indonesiaan kuuluvalla osalla Uutta Guineaa (Irian Barat) oli omat versionsa maan valuutasta, mutta ne liitettiin kansalliseen järjestelmään vuosien 1964 ja 1971 valuuttauudistuksissa.
Indonesian valuutta – kolikot ja setelit
Nykyinen Indonesian rupia koostuu kolikoista nimellisarvoissa välillä 50 – 1000 rupiaa (1 rupian kolikot ovat virallisesti käyttökelpoista valuuttaa, mutta käytännössä arvottomia, eikä niihin törmää maassa matkustaessa).
Seteleitä maassa on nimellisarvoiltaan välillä 1000 – 100 000 rupiaa, joita on laskettu liikkeelle keskuspankin toimesta vuosina 2000-2011. Vuosien 1998-1999 setelit eivät ole käyttökelpoisia maksuvälineitä, mutta ne voi vaihtaa uusiin seteleihin Bank Indonesian toimistoilla vuoteen 2018 saakka.
Kolikkojen suhteen maassa on käytössä kahdenlaisia, kahden eri sarjan kolikoita: alumiini, pronssi, ja kaksoismetalli kolikoita vuosilta 1991–1998 sekä kevytmetallisia alumiinikolikoita, joita on laskettu liikkeelle vuodesta 1999 eteenpäin.
Pienien nimellisarvojen kolikoiden (alle 100 rupiaa) suhteen maassa on yleisesti tapana pyöristää hintoja ylös- tai alaspäin, tai saada makeisia muutaman viimeisen rupian sijasta supermarketeissa ja myymälöissä.
Koska pienimmän setelin arvo on erittäin alhainen (inflaation takia), pienetkin arkipäiväiset ostokset (kuten bussimaksut) hoidetaan yleisesti seteleiden avulla, ja 1000 rupian seteli on käytössä huomattavasti normaalimpi kuin vastaava 1000 rupian kolikko.
Setelit on valmistettu etupäässä paikallisesti runsaasti saatavalla olevan Abaca puun pitkästä kuidusta, jonka uskotaan lisäävän seteleiden käyttöikää.
Turvaominaisuuksina seteleissä, väärennöksiä vastaan, Indonesian keskuspankki käyttää joukkoa moderneja metodeja.
Miniturvallisuustekijöinä seteleistä löytyvät vesimerkit, värillisin kuiduin varustetut turvalangat, sekä kohokuviot.
Uusimmista seteleistä näiden oheen on lisätty myös hologrammit, Irisafe päällysteet (valokopiointia vastaan), sateenkaaren väriset turvaraidat, vaihtuvaväriset painatukset (väri muuttuu riippuen katselukulmasta), läpinäkyvät ikkunat, metameeriset ikkunat, EURion rengasasetelmat, sekä kultapilkut.
Näiden lisäksi indonesialaisista seteleistä löytyvät modernit kohokuvioinnit setelin nimellisarvojen kohdalta, joka auttaa näkökyvyltään rajallisia tunnistamaan kyseisen setelin.