Intian valuutta

Intian valuutta on rupia, joka oli yksi maailman ensimmäisiä kolikkorahoja, historialla, joka ulottuu 500-luvulle eKr saakka.

Valuutan nimi tulee sanskriitinkielisestä sanasta “rupya”, joka tarkoittaa suomennettuna “hopeakolikkoa”.

Rupia olikin pitkään puhtaasti hopeakolikkoinen valuutta, myös 1700-luvulla, jolloin muu maailma käytti pitkälti kultapohjaisia maksuvälineitä.

Intian rupia, josta käytetään varsinkin valuuttakaupassa lyhennystä INR, rahan liikkeellelaskusta vastaa maan keskuspankki, Reserve Bank of India.

Moderni rupia on jaettu edelleen 100 paiseen (yksikössä “paisa”), mutta maassa käydessäsi törmäät käytännössä vain 50-paisen kolikoihin.

Nykyisin käytössä olevat intialaiset setelit ovat 5, 10, 20, 50, 100, 500, ja 1000 rupian nimellisarvoisia, kun taas kolikoita on kierrossa nimellisarvoissa 50 paisea sekä 1, 2, 5, 10, 100, ja 1000 rupiaa.

Näistä 100 ja 1000 rupian kolikoita käytetään tosin vain juhlakolikkopainatuksiin.

Intian lisäksi pystyt käyttämään rupia seteleitä ja kolikoita myös Bhutanissa, jossa se toimii maksuvälineenä rinnaikkain paikallisen valuutan, Bhutanin ngultrumin kanssa, joka on par arvoinen rupian kanssa.

Myös Nepalissa kaupat ottavat vastaan Intian rupioita (poikkeuksena INR 500 ja 1000 setelit).

Intian valuutta – rupia kolikot ja setelit

intian valuutta

Nykyiset Intiassa käytössä olevat rupia kolikot ovat peräisin vuoden 1957 desimaalijärjestelmän käyttöönoton kautta tulleista painatuksista, joista viimeisin design laskettiin käyttöön maan keskuspankin toimesta vuonna 2011.

Vuoden 2011 uudistuksessa kolikoihin otettiin kuvioina uudet rupian symbolit sekä aikaisemmin käytössä olleet 25 paisen (ja sitä nimellisarvoltaan alemmat) kolikot vedettiin markkinoilta.

Tämä kolikkouudistus oli alkanut jo itse asiassa muutamia vuosia aikaisemmin, sillä kolikkojen painoja vähennettiin huomattavasti vuosien 2005 – 2008 painatukserissä, joissa kolikkojen uudeksi materiaaliksi tuli ferriittinen ruostumaton teräs.

Kolikkojen materiaalimuutos tuli ajankohtaiseksi sitä kautta, että aiemmin käytössä olleiden kolikoiden sulatusarvo oli suurempi kuin niiden nimellisarvo.

Intialaiset rupia-kolikot painetaan neljässä eri valtion omistamassa India Government Mint rahapajassa, jotka sijaitsevat eri puolilla maata.

Rupia seteleistä löytyy etupuolelta setelin nimellisarvoa kuvaava summa (ja sana “rupee”), kirjoitettuna sekä englannikielellä että hindiksi.

Setelin takapuolelta löytyy puolestaan valuutan nimi maan 15:sta muulla virallisella kielellä (Assami, Bengali, Gujarati, Kannada, Kashmiri, Konkani, Malajalam, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskriitti, Tamil, Telugu, ja Urdu).

Ennen liikkeellelaskua, kunkin setelin design hyväksytään Intian kansallisen keskushallituksen toimesta, keskuspankin suositusten pohjalta.

Nykyisin designiltaan markkinoilla olevat rupia setelit ovat olleet käytössä vuodesta 1996, ja tunnetaan nimellä “Mahatma Gandhi sarja”, johtuen siitä, että kussakin on kuvailtuna Mahatma Gandhi.

Näitä seteleitä on liikkeellä nimellisarvoissa INR 5, 10, 20, 50, 100, 500 ja 1000. Tosin maassa käydessäsi voit nostaa automaateista normaalisti vain INR 100, 500, ja 1000 seteleitä.

Seteleistä löytyy useita turvallisuusominaisuuksia, tärkeimpinä (Mahatma Gandia esittävä) vesimerkki, turvanauha, piilokuva (näkyy vain kun seteliä pidetään horisontaalisesti silmätasolla), mikronumerointi, fluoresenssi merkkaus (näkyy ultraviolettivalossa), sekä EURion kuviointi (auttaen tietokonepohjaista setelianalyysiä erottamaan väärennöksen).