Investointipankkiiri

Investointipankkiiri toimii osana rahoitusmarkkinoita siten, että työnkuvaan kuuluvat perinteisen pankkitoiminnan ulkopuolella olevat eksoottisemmat rahoituksen alueet, kuten listautumisannit, fuusio ja yritysosto neuvonta, sekä finanssimarkkina toiminta, kuten treiding.

Yleensä näistä osa-alueista eritellään ns. “corporate finance” toiminnot omaksi alueekseen, sekä ns. “financial markets” toiminnot omaksi alueekseen.

Corporate finance toimintoon voivat kuuluvat eri tyyppinen neuvonta toiminta varsin laajalti, jolloin pankkiirien tehtävänä on antaa mielipide mahdollisesti esim. yrityksen arvosta, tai sen eri osien arvosta yrityskaupan tai vastaavan aikana.

Finanssimarkkinatoiminto sisältää mm. valuuttatreidingin sekä korko- ja johdannaismarkkinatoiminnot.

Finanssimarkkinatoiminnon ja yritysneuvonta puolten välillä on usein ns. kiinan muuri, joka erottaa informaatioltaan nämä kaksi eri toimintoa varsinkin sen takia, että yritysneuvonta puoli käsittelee usein sensitiivistä sisäpiirin tietoa asiakasyrityksistään, jonka tiedon käyttö finanssimarkkinapuolella sisäpiiritietona kaupanteossa olisi laitonta useimpien valtioiden lainsäädännön mukaan.

Tyypillinen koulutustausta joka vie investointipankkiiri uralle pitää sisällään joko rahoituksen tai kansantaloustieteen pääaineopinnot joko kauppakorkeakoulussa tai yliopistossa.

Monen opiskelijan ura alkaa jo opiskeluaikana ns. kesäharjoittelija paikkojen avulla, kun investointipankit kautta maailman hakevat tulevia työntekijöitään kesätöihin tekemään lattiatason investointipankkiireja avustavia toimia, kuten excel taulukoiden ylläpitämistä sekä oikolukua erilaisiin osake tai velkakirja anteja käsitteleviin dokumentteihin.

Investointipankeissa on myös erittäin myyntipainotteisia toimia, joihin saatetaan ottaa myös opiskelijoita erilaisilta opintourilta kuin rahoitus tai kansantaloustieteen opintojen kautta.

Esim finanssimarkkina yksiköillä on asiakas diilereitä, joiden tehtävänä on myydä erilaisia finanssituotteita asiakkaille, sekä neuvoa näitä parhaimman tuloksen saavuttamiseksi, aivan kuten perinteisillä meklarifirmoilla tapahtuu osakevälityksen puolella.

Isoimpien kansainvälisten investointipankkien joukkoon kuuluvat mm. Goldman Sachs, UBS, Credit Suisse, sekä Barclays Capital, joilla jokaisella on toimintoja niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Nousevia yrityksiä investointipankki alalla ovat erityisesti Aasian investointipankit, kuten Nomura sekä HSBC.

Nämä kansainväliset investointipankit usein tekevät yritysesittelyjä mm. Aalto Yliopiston Kauppakorkeakoululla tyypillisesti Joulu-Helmikuun aikana vuosittain, tarkoituksena esitellä yrityksiään potentiaalisille tuleville työntekijöille niin kesätöitä kuin pysyviä työpaikkojakin silmällä pitäen.

Leave a Comment