Irlannin valuutta

Irlannin valuutta on ollut vuodesta 2002 saakka euro, jota ennen maa käytti (vuosina 997-2002) virallisena maksuvälineenä Irlannin puntaa.

Euro on Euroopan Unionin rahaliiton yhteinen valuutta, jota käyttävät Irlannin ohella myös Itävalta, Belgia, Viro, Suomi, Saksa, Ranska, Kreikka, Italia, Luxembourg, Kypros, Malta, Hollanti, Portugali, Slovakia, Slovenia, ja Espanja.

Valuutan nimi otettiin virallisesti käyttöön 16. joulukuuta 1995. Euro otettiin käyttöön virallisena (laskennallisena) valuuttana Irlannissa 1. tammikuuta 1999, jolloin se korvasi European Currency Unit (ECU) rahayksikön par arvoon.

Käytännössä euro tuli kuitenkin Irlannissa maksuvälineeksi vasta 1. tammikuuta 2002, kun maan keskuspankki laski liikkeelle Irlannin eurokolikot sekä -setelit.

Euro on jaettu edelleen 100 senttiin (joista käytetään joskus myös nimitystä “eurosentti”, erotuksena muista valuutoista), “cent” paikallisella englanninkielellä.

Kolikoita on liikkeellä Irlannissa nimellisarvoissa €2, €1, 50c, 20c, 10c, 5c, 2c, sekä 1c. Toisin kuin Suomessa, maassa on käytössä myös 1c ja 2c kolikot, eikä summia yleisesti pyöristetä lähimpään 5c summaan.

Tämä on kuitenkin muuttumassa vuodesta 2013 alkaen, Irlannin “National Payments Plan” suunnitelman perusteella, jonka myötä pienimpiä senttikolikoita ei enää paineta, mutta ne ovat edelleen laillisia maksuvälineitä.

Euroseteleillä on kaikilla yhtenäinen design kaikissa euroalueen maissa, toisin kuin kolikoissa, joista toinen puoli on uniikki kullekin euromaalle.

Setelit on suunnitellut itävaltalainen designer Robert Kalina, ja niitä on liikkeellä Irlannissa nimellisarvoissa €500, €200, €100, €50, €20, €10, ja €5.

Kussakin setelissä on oma väriskaalansa ja kukin seteelistä on omistettu tietylle Euroopan arkkitehtuurin taiteelliselle periodille. Seteleiden etupuolelta löytyy teemoina ikkunoita ja väyliä, kun taas kääntöpuolen kuvioiksi on valittu siltoja, symbolisoiden seteleiden linkkiä euroalueen maiden välillä ja yhteyttä alueen tulevaisuuteen.

Vaikka seteleissä olevat designit eivät edusta mitään tiettyjä eurooppalaisia siltoja, designer Robert Kalina suunnitteli ne alunperin kuuluisien maanosan siltojen mukaan, mukana esimerkiksi Pariisin Pont de Neuilly ja Venetsian Ponte Rialto.

Irlannin valuutta – eurokolikot

Irlannin valuutta

Kaikista Irlannin eurokolikoista löytyy saman maapuolen design, jonka on suunnitellut Jarlath Hayes.

Designina on harppu, joka on ollut Irlannin traditionaalinen symboli keskiajalta saakka, perustuen Brian Boru harppuun, joka on säilytettynä Trinity College yliopiston tiloissa maan pääkaupungissa, Dublinissa.

Samaa harppua käytetään myös Taoiseachin, hallituksen ministerien, ja maan presidentin virallisissa sineteissä.

Kolikoiden yhtäläisinä kuvioina ovat myös EU:n 12 tähteä, painovuosi, sekä Irlannin irlanninkielinen nimi, “ÉIRE”, perinteiseen Gaelic tyyliin kirjoitettuna.

Irlannin keskuspankki on painanut vuosien varrella myös juhlakolikoita €15 nimellisarvossa. Vuoden 2010 €15 kolikossa teemana oli Irlannin metsästyshevonen ja varsa, vuonna 2011 lohi ja sintti, sekä vuonna 2012 irlanninsusikoira ja pentu.