Itävalta valuutta

Itävalta valuutta on ollut vuodesta 1999 euro, jota ennen (vuosina 1945 – 1999) maassa käytettiin rahana schillingkejä.

Shilling oli valuuttana myös aikaisemmin, vuodesta 1924 vuoteen 1938, ja toisaalta pysyi euron voimaantulon jälkeen maksuvälineenä aina vuoteen 2002 saakka.

Euro-alueeseen liittymisen myötä schillingin ja euron vaihtokurssiksi tuli pysyvästi €1 = 13,7603 schilling. Schilling oli jaettu 100 Groscheniin.

Itävalta valuutta

Kuten muissakin euro-alueen maissa, Itävallassa olevista euroseteleistä ei näy, minkä euromaan keskuspankki on laittanut ne liikkeelle.

Seteleistä 8% tulee itse asiassa Euroopan Keskuspankin painattamina eurosysteemiin, tosin käytännössä kunkin maan jäsenpankkien kautta.

Koko euroalueen seteleissä design on itävaltalaista alkuperää, itävaltalaisen Robert Kalinan suunnittelemina.

Seteleitä laitetaan kiertoon €500, €200, €100, €50, €20, €10, ja €5 kokoluokissa. Kussakin setelissä on omat värinsä ja ne ovat kokonaisuutena omistettu Euroopan arkkitehtuurin taiteelliselle periodille.

Euroseteleiden etupuolelta löytyy ikkunoita tai väyliä, kun taas seteleiden takapuoli sisältää siltoja, symboloiden linkkejä euroalueen maiden välillä, ja yhteyttä tulevaisuuteen.

Kukin euro on jaettu 100 senttiin, joista käytetään nimenä useita alueellisia variaatioita, kuten ‘cent’ englanninkielisillä alueilla, ja ‘centime’ Ranskassa.

Itävalta valuutta – eurokolikot

Eurokolikoissa on puolestaan alueellisia eroja, sillä kolikoista löytyy toinen puoli, joka on yhteinen kaikille maille, ja maapuoli, joka on ominainen kullekin rahan liikkeelle laskeneelle alueelle.

Yhtenäiseltä puolelta löytyy rahan arvo, sekä kartta taka-alalla. Maapuolelta löytyy puolestaan kunkin maan itse valitsema kuvio.

Valuutta kolikoiden suhteen sisältää itävaltalaisia kukkia pienemmän arvon kolikoissa, maan pääkaupungin Wienin arkkitehtuuria keskiarvoisissa kolikoissa, sekä kuuluisien itävaltalaisten profiili isompiarvoisissa kolikoissa.

Kaikki Itävallan eurokolikoiden designit ovat Josef Kaiserin suunnittelemia, ja niistä löytyy kuvioina myös EU:n 12 tähteä sekä kolikon painovuosi.


Kolikoita painetaan Itävallassa €2, €1, 50c, 20c, 10c, 5c, 2c, ja 1c nimellisarvoissa.