Jatkuva luotto

Jatkuva luotto on Kuluttujaviraston määritelmän mukaan kuluttajaluotto, jossa voit lainata rahaa jatkuvasti sovittuun luottorajaan asti, ilman luotonantajan erillistä luottopäätöstä.

Suosituimmat luottomuodot jatkuvissa luotoissa Suomen oloissa ovat maksuaika- ja luottokortit, joissa voit käyttää luottoa kunakin kuukautena etukäteen sovittuun luottolimiittiin…

…välillä maksaen kertyneen luoton pois, ja uudelleen lainaten ilman uutta luottopäätöstä.

Toinen suosittu jatkuvan luoton tyyppi on luottolimiitti tili, jossa voit hakea esimerkiksi luottotiliä EUR 2000 summalle, mutta maksat myönnetystä lainasta vain sen rajoissa käyttämistäsi summista.

Jatkuvan luoton tilit ovat pitkälti korvanneet vippilainat kesäkuussa 2013 voimaan tulleen vippilain myötä, joka rajoitti pikavippi lainoista perittävän koron maksimimäärää ja muita ehtoja.

Voit käyttää jatkuvaluotto tiliäsi pitkälti kuten pikavippiä, ottamalla sinulle myönnetystä lainasummasta käyttöösi vain pikavippimäisen summan, vaikkapa muutamia kymmeniä euroja, muutaman viikon takaisinmaksuajalla.

Jatkuvien kuluttajaluottojen korkokustannukset

Yleensä jatkuvissa luotoissa lainan käytöstäsi koituvat korkokustannukset riippuvat siitä, kuinka paljon käytät korollista luottoa kuukaudessa.

Lisäksi tälläiseen lainaan voi liittyä joukko muitakin kuluja, jotka kaikki vaikuttava luoton todelliseen vuosikorkoon.

Näitä kuluja voivat olla mm. vuosimaksu, kuukausittainen tilinhoitomaksu, laskutuslisä, ja joukku muita erilaisia kuluja.

Lisäksi korkojen määrä voi olla erilainen riippuen siitä, miten maksat käyttämäsi luoton takaisin. Esimerkiksi luottokorteista löytyy koroton maksuaika, jonka jälkeen tilille jäävästä saldosta peritään korkoa ja muita maksuja.

Koska näissä todellisissa koroissa on huomattavia eroja, sinun kannattaa aina kilpailuttaa rahoitusyhtiöt toisiaan vastaan, ja tutustua valmiiksi tehtyihin hintavertailuihin.

Yksi tunnetuimmista Suomessa lainojen hintojen vertailuja tekevistä firmoista on Suomen Rahatieto. Jatkuvien luottojen suhteen sen vertailuissa esimerkiksi S-Etukortti VISA oli halvin luottokortti periodilla 1/2013.

Jatkuva luotto rahoitusyhtiöitä

Jos tarvitset jatkuvaa luottoa Suomessa, yksi helpoimmista tavoista on hakea luottokorttia, joista löytyy luottokortin asiakkuustasosta riippuen luottorajaa (standardikorteissa) aina EUR 20 000 saakka (erilaisissa ekslusiivisissa korteissa luottorajat yltävät usein EUR 100 000+ tasolle).

Luottokortteja myöntävät Suomessa muun muassa:

  • Eurocard Oy
  • GE Money
  • Handelsbanken Rahoitus
  • Nordea Pankki
  • Nordea Rahoitus
  • OP-Pohjola Pankki
  • Danske Bank (Sampo Pankki)
  • Skandinaviska Enskilda Bank

Muiden kuin luottokorttien suhteen voit hakea luottolimiittiä useimmista noin 80:stä aikaisemmin pikavippeihin erikoistuneesta suomalaisesta rahoitusyhtiöstä.

Suurin näistä rahoitusfirmoista on Risicum (virallisesti DFC Nordic Oyj), jonka omistaa pörssilistattu, amerikkalainen DFC Global Corp.

Risicum tarjoaa jatkuvan luottonsa Laina.fi -palvelunsa kautta, “Käyttölaina” palvelunimenä, joka on joustava 2500 euron suuruinen vararahasto, josta voit nostaa kulloinkin tarvitsemasi, pienen tai suuren, summan lainaan.

Kustannukset Risicumin käyttölainasta syntyvät vain nostetusta lainapääomasta.

Sinun kannattaa tutustua myös Ferratumin (Ferratum.fi) jatkuvien luottojen vaihtoehtoihin. Yksi näistä vaihtoehdoista on “Ferratum Joustava” luottotili, jossa saat vakuudetonta lainaa 2000 euroon saakka tarvittaessa.


Takaisin Ferratumin palvelussa maksat kuukausittain lainaamastasi rahoista vähintään 150 euroa tai 12,5% lainaamastasi summasta.