Kahdeksan syytä ottaa ASP tili Nordeasta

Nordea ASP tili on suosittu vaihtoehto asuntosäästämisen markkinoilla, tarjoten joukon huomattavia etuja pankin muihin ensiasunnon hankintakannustimiin verrattuna.

Saadaksesi lainan ensiasunnon ostamista varten, sinulla on aina oltava olemassa omia säästöjä, niin myös ASP-lainojen kohdalla.

Saadaksesi ASP-lainan Nordeasta sinun on talletettava ASP-tilillesi 10 % asunnon hinnasta.

Säästäminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoissa, sillä pääset tällöin joustavasti kiinni omaan asuntoosi heti kun elämäntilanteesi sen sallii.

ASP-tilin avaaminen on erinomainen tapa aloittaa asuntosäästäminen. Se on ohjelmana tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille, sisältäen joukon poikkeuksellisia etuja, jotka kannattaa hyödyntää.

1. Voit avata Nordean ASP-tilin 15–39 -vuotiaana

Ikä ei muodostu esteeksi halutessasi avata ASP-tilin Nordeassa, sillä voit tehdä ASP-sopimuksen jo 15-vuotiaana (yhdessä huoltajasi kanssa) ja aloittaa säästämisen kesätyöansioista (alle 18-vuotiaana ASP-talletusten on oltava itse ansaittua tuloa).

ASP-tilin avaaminen ja asuntosäästämisen aloittaminen ei toisaalta ole myöhäistä vielä 39-vuotiaanakaan, sillä voit nostaa ASP-lainan vielä yli 40-vuotiaana.

2. Voit tallettaa saamasi rahalahjat ASP-tilillesi

Kun olet täyttänyt 18 vuotta, vanhempasi ja muut läheisesi voivat alkaa tukemaan asuntohankettasi.

Isommat rahalahjoitukset kannattaa laittaa ASP-tilillesi ensimmäisten viiden talletusvuoden aikana, sillä siten niille tulee mahdollisimman suuri lisäkorko ja hyödyt eniten asunnon ostotilanteessa.

3. Nordean ASP-tilille maksetaan jopa 5 % korkoa

Tekemillesi Nordean ASP-tilin talletuksille maksetaan vuotuista 1 % peruskorkoa, jonka lisäksi saat säästöille tallettamisen aloitusvuodelta ja seuraavalta viideltä vuodelta peräti 4 % lisäkoron.

Siten ASP-asuntosäästötilillä on ylivoimaisesti paras talletuskorko verrattuna mihin tahansa Nordean talletustiliin. Lisäksi korot ovat verovapaata tuloa. Edellytyksenä verovapaudelle ja lisäkorolle on, että käytät säästöt ensiasuntosi hankintaan.

4. ASP-säästöaika on itsesi valittavissa

Asuntosäästöpalkkio-järjestelmän säästöaika on minimissään kaksi vuotta, mahdollistaen omaan kotiin pääsyn nopeastikin.

Edellytyksenä tässä suhteessa on, että talletat Nordean ASP-tilillesi rahaa vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä, 150–3000 euroa kerrallaan, ja saat säästettyä kokoon vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta.

Järjestelmään ei ole luotu varsinaista maksimisäästöaikaa, joten voit avata ASP-tilin vaikka heti 15 vuotta täytettyäsi ja alkaa pikkuhiljaa säästämään kohti ensiasuntoa.

5. Voit ostaa asunnon ASP-lainan avulla yksin tai vaikka avopuolison kanssa

ASP-tili mahdollistaa omaan ensiasuntoon kiinni pääsemisen jo 10 prosentin säästöillä. Säästäminen on myös joustavaa siinä suhteessa, että voit ostaa asunnon yksin tai yhdessä jonkun toisen kanssa – kunhan ostamasi osuus asunnosta on vähintään 50 prosenttia.

Molemmalla ASP-säästäjällä voi olla oma ASP-tilinsä, johon säästetään, ja ASP-lainan voi ottaa joko yhdessä, yhteisenä lainana tai erikseen kahtena lainana.

6. Valtio tarjoaa maksuttoman korkotuen 10 vuodeksi

Valtio tulee ensiasunnon ostajia vastaan ASP-järjestelmän sisällä tarjoamalla lainan takaisinmaksuun ilmaisen korkotuen 10 vuodeksi (lainan ensimmäisestä nostohetkestä alkaen).

Tämä korkotuki suojaa sinua tehokkaasti korkojen nousulta. Jos korkotaso nousisi 10 ensimmäisen lainan takaisinmaksuvuoden aikana, valtio maksaisi 70 % korosta, joka menee yli 3,8 % kynnysrajan.

7. Valtio myöntää ASP-lainallesi ilmaisen takauksen

Tapoihin, jolla valtio tekee ensiasunnon ostosta ASP-järjestelmässä helpompaa, on maksuttoman lainan valtiontakauksen myöntäminen.

Siten, kun olet säästänyt 10 % asunnon hinnasta, et tarvitse normaalisti lainallesi muita vakuuksia kuin asuntosi itsessään sekä valtiontakauksen. Esimerkiksi vanhempiesi ei tarvitse taata ASP-lainaasi.

8. Säästyt varainsiirtoverolta

Kun olet ensiasunnon ostaja, sinun ei tarvitse maksaa valtiolle varainsiirtoveroa, joka olisi muutoin 2-4 % asunnon hinnasta.

Esimerkiksi 100 000 euron kerrostaloasunnossa säästät tämän helpotuksen myötä 2000 euroa. Ensiasunnon verovapaus koskee tosin kaikkia ensiasunnon ostajia, ei vain ASP-säästäjiä.