Kiinan valuutta

Kiinan valuutta on nimeltään renminbi, joka on virallinen valuutta Manner-Kiinassa, muttei Hong Kongissa, Macaussa, tai Taiwanissa.

Renminbi (kiinaksi “rénmínbì“, suomennettuna kirjaimellisesti “kansan valuutta”), josta käytetään valuuttakoodia “RMB” (joissakin yhteyksissä myös “CNY”) sekä symbolia ¥, hyväksytään kuitenkin paikoittain hong kongilaissa ja macaulaisissa kaupoissa maksuvälineenä.

Rahaa on myös erittäin helppo vaihtaa paikalliseen valuuttaan näillä Kiinan itsehallinta-alueilla, ja voit helposti avata myös RMB valuuttamääräisen pankkitilin sekä Hong Kongissa että Macaussa.

Valuuttaa laittaa liikkeeseen maan keskuspankki (Zhongguó Rénmín Yínháng), jonka tehtäviin kuuluvat myös maan rahapolitiikasta vastaaminen sekä kiinalaisten taloudellisten instituutioiden sääntely.

Renminbin pääyksikkö on yuán, joka jaetaan edelleen 10 jiao:on, joka puolestaan jaetaan edelleen 10 fen:iin.

Valuuttaa on seteleinä käytössä nimellisarvoiltaan 1 jiaosta aina 100 yuaniin saakka, kun taas kolikkoja on kierrossa välillä 1 fen – 1 yuan.

Siten saatat törmätä joihinkin nimellisarvoihin sekä setelinä että kolikkona Kiinassa. Kolikkoja alle ¥0,1 nimellisarvon tapaa kuitenkin erittäin harvoin arkipäiväisessä kanssakäymisessä maan sisällä.

Kiinan renminbi oli aina vuoteen 2005 saakka oli kiinteästi sidottu Yhdysvaltain dollarin arvoon. Vuoden 2005 uudistuksen myötä renminbin ulkoinen arvo kelluu kapean marginaalin sisällä suhteessa koriin maailman valuuttoja.

Fyysinen kiinalaisten kolikkojen ja seteleiden valmistus tapahtuu valtio-omisteisen China Banknote Printing and Minting (CBPMC) yhtiön toimesta, jonka päämaja löytyy Pekingistä, maan pääkaupungista.

CBPMC käyttää kuitenkin tuotannossaan useita alueellisia rahapajoja, joista seteleitä painavat Pekinging, Shanghain, Chengdun, Xi’anin, Shijiazhuangin, ja Nanchangin rahapajat.

Yhtiön Baodingin rahapaja on itse asiassa maailman suurin lajissaan.

Hong Kong ja Macau omaavat puolestaan omat itsenäiset valuuttansa (Hong Kongin dollari ja Macaun pataca), joka on Kiinassa omaksutun “yksi maa, kaksi järjestelmää” periaatteen mukainen tapa lähestyä näitä itsehallinto-alueita.

Saatat kuitenkin pystyä tekemään ostoksia myös renminbeillä näillä alueilla, poikkeuksena mm. Macaun kasinot, joissa edes renminbi-pohjaisten luottokorttien käyttö on vaikeaa.

Jos käyt Kiinan lähialueilla, saatat pystyä käyttämään renminbejä maksuvälineenä osassa Pakistania, Mongoliaa, sekä Pohjois-Thaimaata, sekä raja-alueilla Laosta ja Myanmaria. Kambodzassa Kiinan renminbi on virallinen, maksuvälineeksi käyvä valuutta.

Kiinan valuutta – kolikot ja setelit

Kiinan valuutta

Nykyinen Kiinassa käytetty renminbi-versio on järjestyksessään viides, luettuna maan sisällissodan jälkeiseltä periodilta, joka alkoi vuonna 1948.

Viides renminbi sarja on uudistanut maan valuutta asteittain vuodesta 1999 saakka, ja sisältää ¥0,1, ¥0,5, ja ¥1 kolikot, kuin myös ¥1, ¥5, ¥10, ¥20, ¥50, ja ¥100 setelit. Näistä ¥20 on täysin uusi, uudistuksen yhteydessä esitelty nimellisarvo.

Markkinoilta, ihmisten taskuista löytyvät renminbit ovat pääosin peräisin vuoden 2005 painannasta, jossa ¥5, ¥10, ¥20, ¥50, sekä ¥100 seteleihin ja ¥0,1, ¥0,5, sekä ¥1 kolikoihin lisättiin mm. turvallisuustekijöitä sekä ¥0,1 kolikon materiaaliksi tuli ruostumaton teräs.

Lisättyihin turvallisuustekijöihin kuuluivat mm. kohokuviopainannan lisääminen (etupuolen oikealle laidalle) sekä EURion kuviointi (joka auttaa tietokoneavusteisten väärennösten havainnoinnissa).

Vuodesta 1999 markkinoille lanseeratuissa renminbi seteleissä on kuviointina kuva Mao Zedongista, kussakin setelissä. Maon kuva korvasi aiemmissa sarjoissa olleet kuvailut erilaisista johtajista ja työntekijöistä.