Kittilän kultakaivos

Kittilän kultakaivos on Agnico-Eagle nimisen kanadalaisen kaivosyhtiön omistama kullantuotantoon keskittynyt kaivos, joka tunnetaan myös Suurikuusikko kultakaivos nimellä.

Suurikuusikon kultakaivos nimellä tunnettu Kittilän kaupungista 55 km pohjoiseen sijaitseva kaivos on Euroopan suurin kullan tuotantoon keskittynyt operaatio.

Kultakaivoksen, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2008, omistaa Agnico-Eagle Mines Limited (www.agnico-eagle.com), jonka haltuun valtaus siirtyi vuonna 2005 firman ostaessa enemmistön ruotsalaisen Riddarhyttanin osakkeista.

Agnico-Eaglen tekemä lyhyt esittelyvideo, joka käy läpi Kittilässä olevan kultakaivoksen sijainnin, operaation, sekä tulevaisuuden näkymät.

Paikkaa on kartoitettu sen sisältämän kultapotentiaalin suhteen vuodesta 1986, ja ensimmäiset kultaharkot kaivoksen tuotannosta valettiin vuonna 2009.

Kokonaisuutena Suurikuusikon kaivos koostuu kahdesta erillisestä avokaivannosta, joiden ohella operaatiota on laajennettu maanalaiseen kaivos-operaatioon vuonna 2010.


Kanadalaiseen Agnico-Eagleen on mahdollista sijoittaa ostamalla sen osakkeita, sillä yritys on pörssilistattu kahdessa eri pörssissä, niin Torontossa (TSX) kuin New Yorkissakin (NYSE).