Kuinka löytää halvin luottokortti?

Halvin luottokortti vaihtoehdoissa on Suomen Rahatiedon tekemän tutkimuksen mukaan luottokoron erona jopa yli 10%.

Kun etsit edullisinta luottokorttia Suomessa toimivilta rahoituslaitoksilta, oikea tapa hakea parasta tarjousta on vertailla kunkin luottokortin todellista vuosikorkoa.

Joskus lehdistössä ja pankkien omissa mainoksissa näkee vertailuja, joissa on huomioitu vain luottokorko-prosentti, mutta tämä on useimmiten väärä tunnusluku vertailua varten.

Luottokorko-% pitää sisällään vain ne kulut, jotka joudut maksamaan, kun käytät luottokortin luotto-ominaisuutta.

Mutta näihin kortteihin liittyy huomattava määrä muitakin kuluja, esimerkiksi kortin vuosimaksu ja laskutuskulut, jotka kaikki vaikuttavat luottokortilta ottamasi luoton hintaan.

Todellinen vuosikorko ottaa huomioon kaikkien näiden lisäkulujen vaikutuksen luottosi hintaan.

Yksi tapa vertailla luottokorttien hintoja todellisten vuosikorkojen kautta olisi käydä kunkin luottokortin tarjoajan kotisivuilla, kirjoittaa ylös kortin todellinen vuosikorko, ja lopuksi vertailla kortteja toisiinsa vaikkapa MS Excel taulukossa.

Tämän manuaalisen työn vaihtoehtona on kuitenkin onneksi kotimaisilla markkinoilla Suomen Rahatieto (SRT Oy), joka tekee useamman kerran vuosittain tämän vertailun kuluttajien puolesta.

Suomen Rahatieto – Halvin luottokortti

Suomen Rahatieto määrittelee todellisen vuosikoron laskelmassaan otetun 2000 EUR luoton luottoajaksi yhden vuoden, luotto on nostettu kokonaan, sekä että luottokorko, maksut, ja palkkiot pysyvät kaikki samana koko luottoajan.

Heidän laskelmissaan luottokortilta otettu luotto maksetaan takaisin rahoitusyhtiölle 12:ta saman suuruisena eränä, kuukausittain.

Todellisen vuosikoron laskelmaan on otettu mukaan niin luoton perustamiseen, nostamiseen kuin sopimuksen mukaiseen takaisinmaksuunkin liittyvät kaikki kulut.

Alla viisi halvinta luottokorttia (alimman todellisen vuosikoron määrän perusteella) firman markkinatutkimuksesta, periodille 1/2013:

1) S-Etukortti VISA: todellinen vuosikorko 6,2 %
2) Danske Bank VISA: todellinen vuosikorko 7,2 – 12,9 %
3) Danske Bank MasterCard Gold: todellinen vuosikorko 7,2 – 15,4 %
4) Nordea MasterCard Gold: todellinen vuosikorko 7,7 – 15,7 %
5) Tapiola MasterCard Credit/Debit: todellinen vuosikorko 9,3 – 12,6 %

Näistä korteista on hyvä huomata, että ns. “Gold” luottokortteihin sisältyy usein peruskortteja enemmän palveluja, muun muassa matkavakuutus.

Kun teet päätöksiä halvimman luottokortin hankkimisen suhteen, tarkista aina Suomen Rahatiedon nettisivuilta (rahatieto.fi) viimeisin voimassa oleva tutkimus, sillä rahoitusmarkkinoilla oleva hinnoittelu muuttuu ajoittain merkittävästikin.