Kulta sijoittaminen voi tapahtua monella tavalla, mukaanlukien kultarahastojen kautta, kulta ETF:ien kautta, sekä sijoittamalla suoraan kulta-johdannaismarkkinoille.
Kullan merkitystä eniten sijoittajien portfolion osana tavallisillekin sijoittajille ovat lisänneet erilaiset kultaan sijoittavat rahastot…
…mukaanlukien ETF:t (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahastot.
Tällaisia kultaan sijoittavia ETF rahastoja on varsinkin Yhdysvalloissa, jonne sijoittamiseen tarvitset usein sijoitustilin Yhdysvalloissa.
Sijoittamisesta suomalaisen sijoitustilin kautta näihin Yhdysvaltalaisiin ETF-rahastoihin kannattaa kuitenkin kysyä sijoitusneuvonantajaltasi tai asiakasmeklariltasi.
Kulta-ETF tuotto on yleensä sidottu fyysisen kullan hinnan muutoksiin.
Kaikkein tunnetuin kulta-ETF on Yhdysvaltalainen streetTRACKS Gold Shares, jolla kauppaa käydään tunnuksella GLD.
Suomen oloissa Finanssivalvonnan alaisista rahastoista kultaan sijoittaa ainakin Danske Kulta, jonka sijoitukset kultaan tapahtuvat kultajohdannaisten kautta.
Toinen yleinen tapa sijoittaa kultaan on ostaa itse kultajohdannaisia, samaan tapaan Danske Kulta rahasto tekee sijoitusrahaston puitteissa.
Kultajohdannaisissa käytetään usein varsin suuria velkavipuja pääoman ja omistetun kullan määrän ja arvon suhteen, joten tällaista lähestymistapaa suositellaan yleisesti vain sijoitusalan ammattilaisille.
Kasvavassa määrin suosittu tapa sijoittaa kultaan on ostaa suoraan fyysistä kultaa, eli yleensä joko:
- kultakolikkoja,
- kultalaattoja tai
- kultaharkkoja.
Fyysisen kullan kustannuksiin kuuluvat yleensä vain mahdolliset tallelokeron kulut esimerkiksi pankissa.
Fyysistä kultaa Suomessa myy muun muassa Tavex.
Toinen yleistyvä tapa ottaa positio kullan suhteen on ostaa osakkeita kultakaivos ja kullan etsintäyhtiöihin.
Tämän sijoituslähestymistavan ongelmana on se, että näiden yhtiöiden hintaan vaikuttavat niin monet seikat varsinaisen kullan hinnan lisäksi…
…että joudut olemaan perillä myös näistä muista seikoista tehdäksesi hyvän sijoituksen.