Kypros valuutta

Kypros valuutta on ollut vuodesta 2008 euro, jota ennen maa käytti virallisena maksuvälineenä (vuosina 1879-2008) Kyproksen puntaa.

Rahan käyttö tuli ajankohtaiseksi, kun Kypros liittyi Euroopan Unioniin 1. toukokuuta 2004, ja liittyi samalla Euroopan rahaliittoon. Maa täytti EMU:n kolmannen vaiheen vaatimukset sekä otti euron käyttöön valuuttana 1. tammikuuta 2008.

Euro, josta käytetään symbolia “€” ja valuuttakoodia “EUR”, on EU:n rahaliiton yhteinen valuutta, jota käyttävät virallisena valuuttana Kyproksen ohella myös Itävalta, Belgia, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxembourg, Malta, Alankomaat, Portugali, Slovakia, Slovenia, ja Espanja.

Yhteensä valuuttaa käyttää päivittäin noin 332 miljoonaa eurooppalaista, jonka lisäksi noin 150 miljoonan muun ihmisen käyttämä arkivaluutta — varsinkin Afrikassa — on kiinnitetty arvoltaan euroon.

Valuutan nimi otettiin käyttöön vuoden 1995 aikana, ja euro tuli käyttöön rahoitusmarkkina sekä laskennallisena yksikkönä vuonna 1999. Se korvasi tällöin aikaisemmin käytössä olleen laskentayksikön, European Currency Unit (ECU) yksikön, suhteessa 1:1.

Eurokolikot ja -setelit, jotka on jaettu edelleen 100 senttiin (“c”), tulivat käyttöön, Euroopan Keskuspankin (EKP) ja kansallisten keskuspankkien liikkeellelaskemana euromaissa vuoden 2002 alusta.

Nykyään Kypros ja muut euroalueen maat käyttävät kolikoita arvoissa 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, €2, sekä seteleitä arvoissa €5, €10, €20, €50, €100, €200, ja €500.

Kaikissa eurokolikoissa on mukana yhteinen (Luc Luycxin suunnittelma) puoli, jossa ilmaistuna on kolikon arvo, jonka taustalla on Euroopan kartta. Teksti on ilmaistuna latinalaiseen kirjoitustyyliin arabilaisilla numeraaleilla.

Kääntöpuoli kustakin kolikosta on kullekin rahaa liikenteeseen laittavalle euromaalle yksilöllinen, myös Kyproksen kohdalla.

Seteleiden puolesta kaikki euroalueen setelit ovat yhtäläisiä designinsa puolesta, molemmilta puoliltaan. Setelit suunnitteli itävaltalainen designer Robert Kalina.

Kukin nimellisarvoinen seteli on helposti muista seteleistä erotettavissa, sillä kullakin oma (Euroopan arkkitehtuuriin liittyvä) teemansa ja väriskaalansa.

Seteleiden etupuolelta löytyy ikkunoita tai väyliä, kun taas kääntöpuolen kuvaelmat ovat siltoja, symboloiden linkkejä euroalueen maiden välillä ja toisaalta myös siltaa tulevaisuuteen.

Kypros valuutta – eurokolikot

Kyproksen eurokolikoista löytyy kaikkiaan kolme erilaista designia.

Kolikoista nimellisarvoiltaan €0,01, €0,02, ja €0,05 kolikoista Kyproksen maapuolen teemana löytyy mufloni-lammas, €0,10, €0,20, ja €0,50 kolikoista Kyrenia-alus, kuin myös €1 & €2 kolikoista esihistoriallinen Pomoksen idoli.

Kypros valuutta

Näiden kolikoiden maapuolen teemojen valintaa varten järjestettiin Kyproksessa julkinen kilpailu, joka päättyi lokakuussa 2005.

Teemoista mouflon-lammas on yksi luonteenomaisimmista eläinlajeista Kyproksen saarella, edustaen maan luontoa ja villieläimistöä.

Antiikin ajoilta (4. vuosisata eKr.) peräisin oleva kreikkalainen Kyrenia alus edustaa puolestaan maan historiaa ja luonnetta saarivaltiona, kuin myös kv. kaupankäynnin tärkeyttä Kyproksen arkielämässä.

Pomoksen idoli on puolestaan ristinmuotoinen idoli ajalta noin 3000 eKr., joka löydettiin Pomos-nimisestä kylästä Paphoksen alueelta Kyprosta. Teema kuvaa Kyproksen antiikin ajalta peräisin olevia perinteitä, pitkää kulttuuria, ja kauan kehittynyttä sivilisaatiota.


Nämä teemat loi lopullisiin kolikoihin amerikkalainen taiteilija Erik Maell yhteistyössä kreikkalaisen Tatiana Soteropouloksen kanssa, Kyproksen keskuspankin (Kεντρική Τράπεζα Κύπρου) toimeksiannosta.