Luottokortilla maksaminen

Katsaus luottokortilla maksaminen tapahtumaan, sekä verkossa että fyysisissä ostopaikoissa ympäri maailman.

Asiointi kaupoissa ympäri maailman luottokorttia käyttäen on yleensä hyvin pitkälle samanlaista protokollaa käyttävä tapahtuma, mutta siihen saattaa liittyä pieniä eroja myymälästä ja maasta toiseen.

Tapahtuma alkaa normaalisti (sekä Suomessa että ulkomailla) siten, että myymälän kassalla asioidessasi kassahenkilö lyö tapahtuman hintoineen kassaan, joka on liitetty luottokorttimaksupäätteeseen.

Kun valitset maksutavaksi luottokortin, kassahenkilö aktivoi valinnallaan luottokorttipäätteen.

Jos kortistasi löytyy siru (useimmista korteista löytyy tämä ominaisuus), kortti syötetään luottokorttipäätteen sirunlukijaan, josta löytyvät kortin (vaikeasti kopioitavat) turvallisuusvarmenteet.

Luottokortin sirun lukija

Vaihtoehtoinen tapa syöttää luottokorttipäätteeseen korttisi turvallisuusvarmenteet on luetuttaa kortin magneettiraita päätteessä.

Tämän magneettiraidan tiedot on helposti kuitenkin väärentäjien toimesta kopioitavissa, minkä takia tätä turvallisuustekijää käytetään nykyisin vähemmän.

Uusi tapa, joka kortistasi saattaa löytyä turvallisuusvarmenteiden syöttämiseen on lähiluku-ominaisuus, jossa pääte lukee varmenteet (ja viimeistelee ostoksen) kun tuot kortin riittävän lähelle kortinlukijaa.

Kun turvavarmenne on luettu korttipäätteen toimesta, saatat päästä valitsemaan haluamasi käyttökielen (jos sellainen valinnan vaihtoehto on asennettu päätteeseen, yleensä kuitenkaan ei).

Jos kortistasi löytyvät sekä DEBIT että CREDIT puoli (debitillä maksat suoraan pankkitililtäsi, creditillä saat korotonta maksuaikaa seuraavaan luottokorttilaskuusi saakka ja valintasi mukaan myös korollista lisä-maksuaikaa), seuraava valinta on näiden kahden maksutavan välillä (luottokortin lukijassa).

Maksutavan valintasi jälkeen luottokortinlukija kysyy PIN koodiasi, joka on luottokorttisi mukana tullut nelinumeroinen salasanasi, jolla varmennat olevasi kortin aito omistaja.

Kortin PIN koodin syöttämisen jälkeen maksutapahtuma on yleensä ohi, ja saat kuitin tapahtumasta kirjanpitoosi.

Ulkomailla törmää myös käytäntöön, jossa joudut vielä allekirjoittamaan kauppaan jäävän kuitin, vaikka olisitkin syöttänyt PIN koodin luottokorttilukijaan. Allekirjoitus (ja sen vertaaminen kortin takana olevaan allekirjoitukseen) toimi ennen PIN koodien käyttöönottoa päävarmenteena kortin haltijan oikeudesta.

Luottokortilla maksaminen verkkokaupoissa

Kortilla maksaminen verkossa tapahtuu erilaista protokollaa käyttäen kuin fyysisissä myymälöissä, etenkin sen suhteen, miten kortinhaltijan henkilöllisyys varmennetaan.

Kun teet ostoksen verkkokaupassa, verkkomyymälä pyytää yleensä luottokorttiedoistasi kortin 16 numeroisen tunnuksena toimivan numerosarjan, erääntymispäivän, sekä kortin omistajan nimen ja laskutus-osoitteen.

Lisävarmenteena siitä, että hallussasi on fyysinen kortti, käytetään usein (muttei aina) kortissa olevaa turvanumeroa (josta käytetään mm. “CVV2” nimitystä). Muun muassa VISA ja MasterCard korteissa tämä turvanumero on kortin kääntöpuolelta löytyvä kolmen numeron sarja (American Expressissä turvanumero on nelinumeroinen).

Luottokortin turvanumero

Kun olet syöttänyt tiedot verkkokaupan lomakkeeseen, kauppa tarkistaa tietojen saamisen jälkeen niiden paikkansapitävyyden välittömästi luottokorttiyhtiöiden tietokannoista.

Jos tiedoista löytyy ongelmakohtia tarkistusten jälkeen, pääset korjailemaan niitä lomakesivulla.


Mikäli olet tilannut fyysisen, postin kautta tulevan tuotteen, ongelmatilanteeksi saattaa myös muodostua, jos laskutus-osoitteesi poikkeaa lähetysosoitteesta. Tällöin automaattisen tilauslomakkeen sijasta saatat joutua tekemään tilauksen firman asiakaspalvelunumeron kautta.