Luottokortin tarkistusnumero – VISA, MasterCard, Amex

Luottokortin tarkistusnumero on kaikista tärkeimmistä luottokorteista (Visa, MasterCard, American Express jne.) löytyvä turvaominaisuus luottokorttipetoksia vastaan, tilanteisiin, joissa korttiasi ei voida tarkistaa fyysisesti.

Kansainvälisesti saatat törmätä tarkistusnumeroon mm. nimillä…

 • CSC (Card Security Code),
 • Card Verification Data (CVD),
 • Card Verification Value (CVV ja CVV2),
 • Card Verification Code (CVC ja CVC2),
 • Card Code Verification (CCV),
 • Verification Code (V-Code tai V Code), ja
 • Signature Panel Code (SPC).

Tämä luottokorttisi tarkistusnumero, joka löytyy printattuna tai kohonumeroina kortista, on PIN-koodin ohella tärkeimpiä kortista löytyvistä turvaominaisuuksista.

Luottokortin tarkistusnumero - Nordea Visa CVC2 koodi.

Turvanumero on 3 numeroinen luku (kuten ylläolevassa kuvassa) VISA:n, MasterCardin, Diners Clubin, JCB:n, ja Discoverin luotto- sekä debit-korteissa. Näistä poiketen American Express käyttää omaa järjestelmänsä, jossa turvanumerona on 4 numeroinen luku.

Toinen turvaominaisuuksista, PIN-koodi, ei löydy kortista numeroina, vaan syötät sen manuaalisesti myyntipisteessä (kortin läsnäollessa) ostotapahtuman läpisaamiseksi.

MasterCard oli ensimmäinen luottokorttiyhtiö, joka alkoi myöntämään näillä turvanumeroilla varustettuja luottokortteja vuonna 1997, jota VISA seurasi (Yhdysvalloissa) perässä muutamaa vuotta myöhemmin, vuodesta 2001 eteenpäin.

American Express tarkistusnumero CID.

Amex CID-tarkistusnumero kortin etupuolella.

American Express aloitti omalta osaltaan turvanumeroiden käytön vuonna 1999, vastauksena internetin tuomiin vaatimuksiin nettiostosten tekemisen suhteen (kun korttia ei voida näyttää fyysisesti oston yhteydessä).

Luottokortin tarkistusnumero ja sen käyttö

Luottokortissa olevaa tarkistusnumeroa käytetään nykyisin etenkin nettiostosten teossa, sillä sen avulla verkkokauppa pyrkii varmistumaan että hallussasi todellakin on fyysinen luotto- tai debit-kortti — omalta osaltaan estäen luottokorttipetosten määrää.

Löydät VISA, Mastercard, ja Discover luottokortistasi turvanumeron allekirjoitukselle varatun tilan vierestä. Tällä kohtaa näet erikoisen 3-numeroisen luvun, joka on kortin CVV -turvanumero. American Express kortista löytyy neljänumeroinen turvaluku, kortin etupuolella.

Luottokortin tarkistusnumero

Luottokortin tarkistusnumero ympyröitynä.

Riippuen siitä, mitä korttia käytät, englanninkielisen verkkokaupan myyntipisteessä saatat törmätä seuraaviin koodeihin turvanumeron suhteen:

 • MasterCard – CVC2 (Card Validation Code)
 • Visa – CVV2 (Card Verification Value)
 • Discover – CID (Card IDentification)
 • American Express – CID (tai “unique card code”)

Visan ja MasterCardin kohdalla numero 2 koodissa tulee siitä, että kortista löytyy myös toinen turvanumero, joka on koodattuna luottokortin magneettiselle raidalle.

Tämä toinen turvanumero luetaan maksun yhteydessä, myyntipisteessä, vetäisemällä luottokortin magneettiraita pitkin kortinlukijaa.