Malesian valuutta on ollut vuodesta 1967 ringgit, joka jaetaan edelleen 100 sen yksikköön.
Valuutan ISO 4217 koodi (jota käytetään mm. valuuttakaupassa) on “MYR”, ja arkipäiväisinä symboleina “RM” sekä (harvinaisemmin) “$”.
Ringgit seteleitä ja kolikoita laskee kiertoon maan keskuspankki, Bank Negara Malaysia.
Maan keskuspankin kiertoon laittamana Malesiasta löytyy rahavälineinä nykyään kolikoita nimellisarvoissa 5, 10, 20, ja 50 sen, sekä seteleitä RM1, RM5, RM10, RM20, RM50, ja RM100 arvoissa.
Sana “ringgit” tarkoittaa Suomeksi “pykäläinen”, joka tarkoitti alunperin hopeisten Espanjan dollareiden sahalaitaisia reunoja, jotka olivat käytössä maassa 1500- ja 1600-luvun aikana (jolloin Malesia oli Portugalin siirtomaa).
Malesian kielellä myös Singaporen ja Brunein dollaria kutsutaan nimellä “ringgit”, mistä johtuu maan valuutan virallinen lyhennys “RM” (Ringgit Malaysia), erotuksena naapurimaiden valuutoista.
Ringgit on ollut maan valuutan ainoa virallinen nimi vuodesta 1975. Tätä aikaisemmin valuutasta käytettiin dollari ja cent nimiä englanninkielellä sekä ringgit ja sen Malesiaksi. Pohjoisessa osassa maata poikkeuksena nykyiseen nimijärjestelmään ovat 10 sen kolikot, joita kutsutaan nimellä “kupang”.
Maassa nykyisin käytössä olevat kolikot ovat järjestyksessään kolmas painatussarja, ja niitä on laitettu kiertoon vuodesta 2012. Tämän sarjan teemaksi on maan keskuspankin toimesta valittu “Ainutlaatuisesti Malesialainen”, kuvioina malesialaiset kasvit ja eläimistö.
Tämän sarjan nimellisarvoja ovat 5, 10, 20 ja 50 sen, joiden painajana toimii Bank Negara Mint, Shah Alamin kaupungissa.
Kolikoista löytyy ominaisuuksina neljätoista pistettä symbolisoiden maan 13 osavaltiota ja liittovaltion yhteisaluetta, sekä viisi horisontaalia linjaa, jotka esittävät Rukunegaran (Malesian kansallinen filosofia) viittä periaatetta.
Poikkeuksena kolikoihin on 50 sen, josta löytyy myös ylimääräisiä turvaominaisuuksia väärennösten tekemistä vaikeuttamaan.
Seteleiden suhteen uusinta, neljättä setelisarjaa on laitettu kiertoon maan keskuspankin toimesta vuodesta 2012. Uudistuksina tässä sarjassa on mm. RM20 seteli.
Malesian seteleitä painetaan eri puolilla Eurooppaa, yhtiöiden Crane AB (Ruotsi), Giesecke & Devrient GmbH (Saksa), Oberthur Technologies (Ranska), ja Orell Fussli (Sveitsi) toimesta.
Uusiin seteleihin on tuotu lukuisia turvaominaisuuksia väärentämistä vastaan, tärkeimpinä Yang di-Pertuan Agong vesimerkki, turvanauha, mikropainatus, fluoresenssit elementit (jotka näkyvät vain ultraviolettivalossa), sekä monivärinen latentti kuva, kuin myös holograafinen raita setelin reunassa.
Malesian valuutta – historia
Malesia otti oman valuuttansa käyttöön 12. kesäkuuta 1967, tuolloin nimellä Malesian dollari, Bank Negara Malaysian painamana. Valuutta korvasi käyttööntullessaan aikaisemmin maksuvälineenä toimineen Malesian ja Brittiläisen Borneon dollarin par arvoon.
Uusi valuutta säilytti kaikki vanhasta maan valuutasta tutut nimellisarvot, poislukien $10,000 setelin, ja myös seteleiden väriskaala siirrettiin suoraan uuteen valuuttaan.
Huolimatta siitä, että sekä Malesia, Singapore ja Brunei ottivat omat valuuttansa käyttöön samoihin aikoihin, maat jatkoivat aikaisemmin voimassa ollutta rahaliittoaan, jossa kukin valuutta oli vaihdettavissa par vaihtokurssiin.
Tämä järjestely pysyi voimassa aina 8. toukokuuta 1973 saakka, jolloin Malesian hallitus päätti vetäytyä järjestelystä. Singaporen ja Brunein valuuttojen välinen rahaliitto on säilynyt näihin päiviin saakka.
Rahan käyttöönottoa seuraavien vuosikymmenten aikana Malesian ringgittiin tehtiin vain pieniä muutoksia, tärkeimpinä muutoksina M$1 kolikon esittely vuonna 1967, ja M$500 sekä M$1000 seteleiden otto pois kierrosta 1990-luvun kuluessa.
Dollarimerkin “$” (tai “M$”) käyttöä “RM” (Ringgit Malaysia) merkillä ei toteutettu kuin vasta vuonna 1997, vaikkakin kv. markkinoilla lyhennys “MYR” on yleisempi versio valuutan lyhennyksestä.
Rahaliiton loppumisen jälkeen Malesian ringgit oli ajoittain vapaasti kelluva valuutta, mutta 1990-luvun lopun Aasian talouskriisin myötä se kuitenkin sidottiin maan keskuspankin toimesta Yhdysvaltain dollarin kurssiin, vuoden 1998 kuluessa.